Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #nauka

Mirabelki i Mirki
Pytanie jak wiele innych dotyczące nauki programowania
Planuje się przekwalifikować i właśnie IT jest moim głównym celem. Mam możliwość zrobić kurs na Jave (360 godzin, koszt 10k zł) w firmie Software Development Academy

Powiedzcie mi proszę czy takie kursy mają jakikolwiek sens ? Czy pracodawca widząc ze ukończyłem coś takiego weźmie mnie na poważnie pod uwagę ?

Może są inne lepsze drogi ?
Z góry dziękuję :)
  • 32
@Angmarek: ja myślałem ewentualnie, że jak się podszkolę to pójdę na bezpłatne praktyki, albo i płatne :D
ale własne jakieś aplikacje to też jest karta przetargowa? (nie mówiąc of kors o samych umiejętnościach)
@acidd jest, ale to zależy jaka aplikacja. Moga spojrzeć, że fajnie, że coś robisz i poprosic i kod do sprawdzenia.
Jeśli sprzedawałeś te apki to już jest doświadczenie komercyjne. Dobrze widziane jest doświadczenie w pracy zespołowej.
Powiedzcie mi proszę czy takie kursy mają jakikolwiek sens ? Czy pracodawca widząc ze ukończyłem coś takiego weźmie mnie na poważnie pod uwagę ?

@Great_Cornholio: Nie i nie.

Bierze się pod uwagę co faktycznie umiesz, a taki kurs to po prostu za mało czasu. To co u juniorów najbardziej procentuje to własne projekty na githubie i umiejętności miękkie (zdolność komunikacji i rozwalania problemów na mniejsze).
@Great_Cornholio: takie kursy uczą wszystkiego co najpotrzebniejsze. Człowiek po takim kursie na pierwszy rzut oka wygląda na osobą którą warto zatrudnić. Jednak w praniu okazuje się że ma fundamentalne braki. Porównując to do samochodu to kurs nauczy Cie jak jeździć najpopularniejszym autem na twoim osiedlu. Nie powie nic o silniku, o wymianie oleju, o znakach czy zasadach ruchu które mogą się pojawić na innych drogach i masie innych rzeczy. Jeśli po
@Great_Cornholio: lepiej poszukaj innej branży, ewentualnie zacznij od testów jak nie miałeś styku z IT. Poklikasz trochę jak małpa, poznasz jak IT działa, a po godzinach i wolnych chwilach orka z książką i netem. Poszukaj takiej listy 100 mini projektów które warto zrobić, załóż git, i wrzucaj to tam. Może wtedy coś z tego będzie.

Bootcamp olej, kumpel sam szkoli ludzi w bootcampie i nazywa to goleniem owieczek. 16k za kursy
To nie prawda, trzeba mieć do tego predyspozycje. Do tego nadaje się max 10% społeczeństwa

@zibizz1: Do każdego zawodu trzeba mieć jakieś predyspozycje. Ale programowanie nie jest trudne, to nie jest medycyna czy architektura. Programowanie jest szeroką dziedziną, ale można spokojnie się tego nauczyć w domu. Jak OP nie spróbuje to się nie dowie.

Raczej żeby zacząć i mieć możliwość uczyć się dalej.

@Great_Cornholio: To żeby zacząć, to potraktuj to
@inspektor_gadzet nikt nie wymaga przecież, wymaga sie podstaw pewnych, zadania sa dopasowane do poziomu i stanowiska, oraz tego co gosc o sobie mówi. Bo jak mi wpada midzik z 2 latami doswiadczenia i wola 15k to spoko, dam mu 15k, ale dam mu tez zadanie ktore rozwiąże dobrze i w poprawny dla mnie sposób jeśli faktycznie jego umiejetnosci sa warte 15k