Wpis z mikrobloga

Da się jakoś z komputera z sieci zewnętrznej lub z telefonu z #android.em sprawdzić czy mam otwarty dany port na komputerze. Męczę się z przekierowaniem portów na #livebox.ie i nie wiem, czy źle go konfiguruję, czy może mam złe definicje iptables w #linux.ie. Albo program, z którego chcę skorzystać, źle skonfigurowałem, ale to wątpliwe.

#nieserwispc
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Feanir: Możesz sprawdzić , które masz otwarte porty na przykład , albo ściągnij Xampp-a i uruchom Apache na określonym przez Ciebie (przekierowanym porcie) i sprawdź czy da się dostać.
  • Odpowiedz
@3mielu: @wojjaskula: @archlinuxuser: Dzięki, znalazłem od razu odpowiednik na androida :) Jeszcze jedno pytanie, jeżeli można: jeżeli mam dany port otwarty dla mojego ip w sieci lokalnej oraz ustawione przekierowywanie tego portu na routerze, to czy przy skanowaniu przy adresie IP routera już w internecie też ten port powinien być otwarty? (wydaje mi się, że tak, ale w takim razie c-----y livebox ma problemy ze zwykłym
  • Odpowiedz
@Feanir: Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz zobaczyć czy masz otwarty port na innym komputerze? A, to netstat nie będzie wystarczający. Zobaczysz tylko, czy usługa jest uruchomiona, a nie czy dostępna "przez" router.

A co do drugiego pytania: Czy masz publiczny adres IP?
  • Odpowiedz