Wpis z mikrobloga

#zdrowie #ortopedia #bieganie

Zapalenie ścięgna strzałkowego. 2 tygodnie od uszkodzenia w obu stopach.
Miał ktoś takie coś? Fizjo powiedział, żeby rozciągać, rolować i ewentualnie maścią posmarować. Coś jeszcze dodatkowego mogę zdziałać na własną rękę? Terminy do ortopedy to z miesiąc minimum, więc zaufam fizjoterapeucie.

Cel: jak najszybciej wrócić do biegania.
  • 5
@booolooo: Czekać i nie obciążać. Słuchać fizjo. Ja na zmęczone mięśnie stosuję kąpiele solankowe i rolowanie, ale to żeby nie doprowadzić do takiej sytuacji jak u Ciebie. Pomocna może być fizykoterapia, ale skoro fizjo Ci jej nie zapisał to wątpię
@booolooo: Masaż poprzeczny, potem pewnie ćwiczenie ekscentryczne żeby wzmocnić - przypuszczalnie coś takiego , ale to by musiał fizjo potwierdzić - generalnie ćwiczenia ekscentryczne to najskuteczniejszy protokół rehabilitacji w takich przypadkach, nno ale nie jestem lekarzem/fizjo, tyle wiem co z własnych kontuzji ¯\_(ツ)_/¯
@panmimoskok: Właśnie mam większe zaufanie do fizjo jakoś.

@szczypek45: Rolowanie było, widać za mało. Ale to bardziej pod kątem pasma biodrowo-piszczelowego.

@mucher: Dzięki! Poprobuje, tylko z tym podestem lekki problem. Info od innych, co borykali się z podobnymi sprawami może być równie pomocne co fizjo.

Generalnie przyczynę znam - brak odpowiedniego treningu do takiego dystansu ¯\_(ツ)_/¯