Wpis z mikrobloga

Lepiej mi się zasypia z myślą, jak musi się teraz czuć kaczyński (specjalnie z małej). Już w noc wyborczą było widać, że on wie - bez większości konstytucyjnej nie zostanie swoim wymarzonym "emerytowanym zbawcą narodu". Nie wprowadzi swojej pełnej wizji państwa, na wzór mafijnych Węgier. Nie zapisze się nawet znacząco w historii. To już Tusk, który przeprowadził Polskę przez kryzys ekonomiczny, a sam później zrobił międzynarodową karierę w UE, osiągnął więcej.

Jest już za późno. PiS u szczytu już był. Jak się miało udać, to teraz. Nie mówiąc już o tym, że kaczyński jest zwyczajnie stary. Kolejny rząd w ciągu roku sprzątnie bałagan po PiSie, i tyle zostanie z wizji wielkiego stratega. Rządy PiS będą tylko odbiciem swoich czasów, epoki antynaukowego, prawicowego populizmu.

#polityka #neuropa #4konserwy #bekazpisu
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W mediach rządówych słyszę same superlatywy, w opozycyjnych totalne odrzucenie wszystkiego. Ja wolę patrzeć na to chlodno - widzę te próby reform raczej sceptycznie, ale nie będę udawał wiem dokładnie co tam forsowano.

@IdillaMZ: Mi wystarczy, że ustawę o Sądzie Najwyższym nowelizowano chyba 9 razy od grudnia 2017. To świadczy o jakości reform
  • Odpowiedz
@IdillaMZ:

Nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć

Nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć, dowiedz się, przecież to oczywiste, musisz być ograniczony, skoro tego nie wiesz... Typowe frazesy osoby, która nie ma pojęcia o czym się wypowiada, ale jak mantrę powtarza partyjne p--------o.

wielki minus zaś formę i
  • Odpowiedz
@Kuklak: Oczekuje od opozycji i partii rządzącej konsensusu propaństwowego w sprawach reform w sposób obiektywny koniecznych. PO w ostatnim sejmie zachowywało się jak partia obskurancka, kurczowo trzymająca się starego. Z kolei PiS opozycji nie traktuje jako partnera. Jest to sytuacja szkodliwa dla państwa.
  • Odpowiedz
@chemik_kieszyk: W ogóle twierdzenie, że zmiany kadrowe to nie są żadne zmiany, to jest jednak pewna przesada. W takim razie nie ma sensu zmieniać Morawieckiego z pozycji premiera nawet w kolejnych sejmach, wystarczy wprowadzać reformy zmieniające system. Ludzie w końcu nie ma znaczenia. G prawda.
  • Odpowiedz
@IdillaMZ: Zastanawiam się cały czas, dlaczego mnie wołasz. I to na pierwszym miejscu. Nie widzę, żebym się udzielał w tym temacie, nawet nie widzę żebym plusował jakąkolwiek wypowiedź. Dlaczego mnie wołasz i do czego mam się odnieść?

edit: a nie, widzę że jednak plusowałem ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jamtojest: Uważasz, ze państwo może tolerować hipotetyczną sytuację, gdzie na rynku dominują media wspierające obce interesy(powtarzam hipotetyczna sytuacja)? Które podsycaja wewnętrzne konflikty i atakuje wszystko co propaństwowe? Media publiczna mają pełnić funkcje propaństwową, jeśli nie one, albo nie tylko one to prywatne ze zblatowanymi oligarchami z politykami taką rolę pełnić będą i pełnią w Polsce, w Europie i na całym świecie.
  • Odpowiedz
@IdillaMZ: No więc co do meritum. Zaplusowałem wpis głównie dlatego, że spodobało mi się porównanie państwa do rapera ;) Ale z treścią też się zgadzam.

Jaki to problem, żeby państwo sobie zapewniło ustawowo możliwość głoszenia swojego przekazu w prywatnych mediach? Naprawdę musimy utrzymywać kilka państwowych programów tylko do tego celu?

Już pomijam zupełnie ocenę tego przekazu. To, co obecnie robi państwo w mediach publicznych to nie konieczny i potrzebny społeczeństwu
  • Odpowiedz
  • 7
- nie ma zgody na wracanie do tego co było przed PiS

Możesz pokrótce opowiedzieć, co PiS zmienił w wymiarze sprawiedliwości

- Nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć, bo nie badałem

@IdillaMZ XD
  • Odpowiedz
@Tarec: To jest komedia. G---o wiesz, ekspertyzy zrobiło kilka, kilkanaście ludzi. To co wiesz, to to co przeczytałes, usłyszałeś albo zobaczyłeś w mediach i okrasiłeś antykaczystowskim sosem - wynikajacym z osobistej stosunku.
  • Odpowiedz
Obecnie żadnych mediów publicznych nie ma, jest urbanowska propisowska propaganda wykluczająca wszystko i wszystkich nie bijących pokłony wodzowi.

@IdillaMZ: No i właśnie o to się rozchodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czyli widzisz do czego prowadzi władza partii nad mediami.
  • Odpowiedz