Wpis z mikrobloga

Lepiej mi się zasypia z myślą, jak musi się teraz czuć kaczyński (specjalnie z małej). Już w noc wyborczą było widać, że on wie - bez większości konstytucyjnej nie zostanie swoim wymarzonym "emerytowanym zbawcą narodu". Nie wprowadzi swojej pełnej wizji państwa, na wzór mafijnych Węgier. Nie zapisze się nawet znacząco w historii. To już Tusk, który przeprowadził Polskę przez kryzys ekonomiczny, a sam później zrobił międzynarodową karierę w UE, osiągnął więcej.

Jest już za późno. PiS u szczytu już był. Jak się miało udać, to teraz. Nie mówiąc już o tym, że kaczyński jest zwyczajnie stary. Kolejny rząd w ciągu roku sprzątnie bałagan po PiSie, i tyle zostanie z wizji wielkiego stratega. Rządy PiS będą tylko odbiciem swoich czasów, epoki antynaukowego, prawicowego populizmu.

#polityka #neuropa #4konserwy #bekazpisu
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NieBojeSieMinusow: Jaki bałagan?! Finanse wyglądają całkiem dobrze. Dług nie rośnie lawinowo. Do tego teraz gowinowcy już postawili warunek, że na likwidacje 30 krotnosci się nie zgodzą. Są silniejsi i będą cisnąć jak będą mogli socjalistów pobożnych.
  • Odpowiedz
@IdillaMZ:

Jaki bałagan?!

Przywrócenie niezależności prokuratury, oderwanie władzy sądowniczej od wpływów polityków, uniezależnienie lub likwidacja mediów publicznych. No sporo PiS w prawodawstwie niestety namieszał, ale bez większości konstytucyjnej nie jest to nic, czego nie dałoby się łatwo zmienić. Zeitgeist zawieje z drugiej strony i puf, tyle zostanie z wielkich planów.
  • Odpowiedz
@NieBojeSieMinusow: Wymiar sprawiedliwości trzeba zreformować, nie ma zgody na wracanie do tego co było przed PiS. Media publiczne muszą zostać. Państwo musi mieć zdolność do formułowania własnego przekazu - natomiast nie ma oczywiście zgody na media publiczne w obecnym kształcie, tylko trzeba pomyśleć jak to zrobić z głową. Populsityczne hasła jakie rzucasz niczego nie wnoszą.
  • Odpowiedz
Lepiej mi się zasypia z myślą, jak musi się teraz czuć kaczyński (specjalnie z małej). Już w noc wyborczą było widać, że on wie - bez większości konstytucyjnej nie zostanie swoim wymarzonym "emerytowanym zbawcą narodu". Nie wprowadzi swojej pełnej wizji państwa, na wzór mafijnych Węgier. Nie zapisze się nawet znacząco w historii. To już Tusk, który przeprowadził Polskę przez kryzys ekonomiczny, a sam później zrobił międzynarodową karierę w UE, osiągnął więcej.

@
  • Odpowiedz
@IdillaM:
Co to znaczy, ze panstwo ma miec zdolnosc formulowania swojego przekazu? Co ono jest, raper jakis? Czy nie moze tego robic w mediach niezaleznych od siebie? I czy panstwo to to samo co rzadzaca partia?
  • Odpowiedz
@Kuklak: Jesteś pewien? Zrobiłeś kwerendę w szczegółach? Może jakieś elementy były ok nawet dla ciebie? Sam tego nie badałem, więc nie będę się mądrzyć. Ogółem nie wyglądało to dobrze, głównie mieliśmy do czynienia z zmianami kadrowymi, ale nie nie będę twierdził, że jestem prawnikiem albo w ogóle ściśle zbadałem te próby pisowskich reform.
  • Odpowiedz
Nie wierzę, że można być tak odrealnionym. Wielka media na całym świecie są w rękach politykujących macherów. Spójrz na rynek amerykański, masz prywatne media, które w sprawach strategicznych są zgodne, część mediów wspiera republikanów, część demokratów, część jest centrolewicowych, część centrowych, część centroprawicowych itd. Po prostu władza ma tam układy z oligarchami, takie są fakty. I tak jest na całym świecie.

@jamtojest @BratJuzew @ZaplutyKarzelReakcji @Tarec @Facylitator_Graficzny @
  • Odpowiedz
Jesteś pewien? Zrobiłeś kwerendę w szczegółach? Może jakieś elementy były ok nawet dla ciebie?

@IdillaMZ: Nie jestem pewien, szczegółowo nie badałem. Z tego, co czytałem jednak w mediach nie było żadnych zmian, które mogłyby coś pomóc zwykłych obywatelom (np. zwiększenie liczby asystentów sędziów, itd.). Raczej mieszanie dla samego mieszania
  • Odpowiedz
@slapdash: Też uważam iż obecne media publiczne są niczym innym jak urbanowską antypaństowwą propagandą. Media państwowe powinny wyrażać narracje płynące ze strategii ogólnopaństwowych, a mniej być doraźnym, partykularnym, dzielącym opinie publiczną partyjnym narzędziem w rękach aktualnej władzy.
  • Odpowiedz
@slapdash: Albo masz media publiczne, za pomocą których możesz dbać o przekaz propaństwowy (nie propartyjny) albo masz wyłącznie interesy na linii władza - oligarchowie medialni.
  • Odpowiedz
@Kuklak: W mediach rządówych słyszę same superlatywy, w opozycyjnych totalne odrzucenie wszystkiego. Ja wolę patrzeć na to chlodno - widzę te próby reform raczej sceptycznie, ale nie będę udawał wiem dokładnie co tam forsowano.
  • Odpowiedz
@IdillaMZ:

nie ma zgody na wracanie do tego co było przed PiS.

Możesz pokrótce opowiedzieć, co PiS zmienił w wymiarze sprawiedliwości poza powsadzaniem swoich ludzi w KRS i do SN? Usprawnili procedurę i przyspieszyli rozpoznawanie spraw?
  • Odpowiedz
@chemik_kieszyk: Nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć, bo nie badałem tych kwestii prawnych. Nie bedę udawał eksperta, jak większość internetowych krzykaczy, którzy zawsze wszystko wiedzą.
Twierdzę tylko, że potrzebne są reformy, a nie utrwalanie niedoskonałego systemu. Podniesienie kwestii konieczności reform przez PiS uważam za plus, za wielki minus zaś formę(atak na sędziów, podważanie wiarygodności) i raczej na minus konkretne rozwiązania.
  • Odpowiedz