Wpis z mikrobloga

https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/rejestracja-samochodu-30-dni-lub-nawet-1000-zlotych-zmiany-od-2020-roku,965888.html

"Właściciele aut, czy motocykli, które zostały i zostaną kupione przed końcem roku mogą jednak spać spokojnie. - Jeżeli nabyliśmy pojazd przed 1 stycznia 2020, wtedy nowe obowiązki do nas nie są stosowane - wskazał Paweł Tuzinek.

- Po pierwsze, dlatego że prawo nie działa wstecz. Po drugie, mamy przepis w kodeksie postępowania administracyjnego, który mówi, że jeżeli poprzednie przepisy o karze administracyjnej były korzystniejsze, to stosujemy poprzednie, natomiast tutaj wcześniej w ogóle nie było przepisu, więc siłą rzeczy on jest korzystniejszy - wyjaśnił radca prawny."

Wiecie coś więcej na ten temat? Czy to prawda?
Mocno mnie to interesuje bo mam pojazd nabyty w 2019r. który nie ma przeglądu i pewnie dopiero w 2020r. będę mógł go zrobić i wtedy dopiero będę przerejestrowywał.

Czy czeka mnie kara?

#motoryzacja #prawo #polityka #samochody #pytanie
  • 2
@wrongbit: za pewne bedzie Cie to obowiązywało. Jak już będzie pewnośc, ze to wprowadzą to sprzedaj auto znajomemu a potem je odkup. O ile niska wartość i PCC3 nie trzeba płacić ;D

edit: prawo nie działa wstecz xD więc trzymaj umowe kupna z 2019 i będzie spokój
@bekart: W sumie zapomniałem o tym że prawo nie działa wstecz.. no i fajnie nie będę przerejestrowywał bo auto i tak ma iść na handel i jest jako zapasowe. 200zł w kieszeni zostanie.