Wpis z mikrobloga

Ktoś kiedyś warzył lub po prostu ma jakąś wiedzę na temat piw z dodatkiem winogron? Chciałbym takie uwarzyć, mam zamrożone 2,5kg winogron i zastanawiam się nad czymś z trójki lambic vinegrone, saison z winogronami wrzuconymi na cichą lub po prostu grape ale.

Ma ktoś jakieś doświadczenia? Porady? Albo któryś z Mirków spotkał się z wartościowym artykułem na ten temat?

#piwo #piwowarstwo #pijzwykopem #kiciochpyta #wino
  • 1
@Warniak:
jaka odmiana winogron?
jaka zawartość cukrów?

Generalnie - jeśli nie jest to typowo winna odmiana, z dojrzałym lub wręcz przejrzałym owocem - to efekty będą raczej mizerne. Sok gronowy sam w sobie ma mało smaku, zmieszany z wywarem słodowym i po odfermentowaniu niewiele ze smaku winogron zostaje, a nawet te owocowe niuanse po dwóch tygodniach w butelce zanikają kompletnie.