Wpis z mikrobloga

Cloudflare i ich usługi Argo Tunnel nadal pozostaje dla mnie ciekawostką. Nie wiem jak oni to liczą, ale względem wpisu z soboty nic się nie zmieniło. Nadal różnica w dostępie do mojego serwera wynosi około 100ms. Wykres pokazuje, że 90% ruchu poszło mądrą drogą. Oraz ile transferu na to poszło przez dobę. Niby 500MB, ale zastanawiam się jak oni to liczą, bo CDN na js, css, obrazki mam zupełnie gdzie indziej i statyczna subdomena nie jest proxowana bo byłoby to bez sensu :D To całe Argo kosztuje grosze, bo 5 dolarów miesięcznie. W gratisie dostajemy całe 1GB transferu, który może pójść mądrą drogą! Za 10GB musimy już zapłacić 5,9 dolara, a trzeba pamiętać o tym, że dolar cały czas rośnie. Za 100GB zapłacimy już 14,90USD i co najlepsze - oni chcą sztywną stawkę za to. Wykorzystasz 15GB, a zapłacisz jak za 100 :D Najprawdopodobniej zrezygnuję z tej subskrypcji dzień przed końcem - zanotowałem sobie to na karteczce na monitorze, takiej samoprzylepnej. Polubiłem Cloudflare, ma wiele zalet ale jest trochę drogie, jeśli chce się pójść nieco dalej w lepsze ficzery. Są dużo lepsze i tańsze rozwiązania w tym zakresie. 20USD miesięcznie za Pro za jedną domenę, który da nam dostęp do tych pięknych nazw usług typu Mirage, Polish, co nie jest niczym innym jak ich kompresją obrazków do webp xD Sama chmura jako taka do serwowania statycznego contentu jest za wolna i za droga.

#cdn #chmura #cloudflare #serwery #hosting #vps #webdev #linux #programista15k #ecommerce #sieci #illuminati
ChrystusChytrys - Cloudflare i ich usługi Argo Tunnel nadal pozostaje dla mnie ciekaw...

źródło: comment_DIB1IArxZxW57J1lMNlUNXcmL739H5H2.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Koliat: To trzeba przyznać. Kojarzysz może z Woocommerce?

?get_refreshed_fragments
Ten JSON jak nie chciałeś włączyć opcji przenoszenia do koszyka po dodaniu produktu potrafił pięknie s--------ć timeline. Railgun to bierze i skraca go o połowę. W moim przypadku jakoś z 700-800ms na ok 300
  • Odpowiedz