Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#!$%@? o #!$%@? tu chodzi w tym całym odchudzaniu?
Zacząłem mniej jesc, w pracy praktycznie przez 8 cały czas się ruszam, chodzę.
Zacząłem ćwiczyć 30min dziennie, jeść więcej warzyw i owoców, a #!$%@? tyje!!! Czy to jakiś rak czy jaki #!$%@?
#odchudzanie #zdrowie
  • 18
@ANDRZ_J: Też mi się kiedyś wydawało że jak będę jeść zdrowo to schudnę- niestety... Jeśli Twój bilans nie jest ujemny to nie schudniesz ani trochę. Czasem problem nie jest w tym co jesz a w ilości
@ANDRZ_J: Dlatego jeśli naprawdę Ci na tym zależy to korzystaj z gotowych diet. Modyfikuj je ale zachowuj proporcje a przede wszystkim oblicz sobie swoją całkowitą przemianę materii (CPM) odejmij od tego np. 300 i to da Ci liczbę kcal jaką powinieneś jeść w ciągu dnia aby schudnąć. Ja po obliczeniu tego zainstalowałam sobie apkę Fitatu która liczy kcal i trzymam się tego co dał mi wynik. Nie głodzę się a chudnę
@ANDRZ_J: ściągnij sobie apkę do liczenia kcalori, i patrz jak jesz, bo kalorycznie wypada lepiej zjeść sobie fit chelebek z wędliną niż takiego banana; jedzenie tylko zdrowo nic nie daje, musi być ujemny bilans;
co do gotowych diet, to ja nie polecam, lepiej jeść, co się lubi i tylko zwracać uwagę na to czy się nie przekracza
ps. przy liczeniu kcali, nie zapomnij o doliczaniu oleju
@ANDRZ_J:
Nie. Przeczy zupełnie prawom fizyki.
Fakt, że jak drastycznie utniesz kalorie, to organizm zacznie się bronić (bo będzie myślał, że umierasz) - nastąpią adaptacje metaboliczne - spadnie Ci na pewno NEAT (Non-exercise activity thermogenesis - innymi słowy, będziesz się podświadomie mniej ruszał, gestykulował), zmniejszy się termiczny efekt pożywienia (mniej żresz - mniej energii zuzywasz na przetworzenie tego żarcia, ale to nie są ogromne liczby akurat), pewnie spadnie libido itp. Ale