Wpis z mikrobloga

Z drukarką dostałem do aluminowego stołu szkło i czarną naklejkę z ostrzeżeniami. Czy samo szkło "przyklejone" do stołu "łapkami" wystarczy, czy lepiej dokleić tą czarną matę dodatkowo? Chodzi mi o temperaturę, ale też o utrzymanie czystości po wydrukach.
#druk3d #pytanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Top-malina: ta mata to chyba raczej warstwa na której drukujesz. Szkło ma niby zapewnić że stół będzie prosty, ale różnie z tym bywa.
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: No tak, tylko czy to nie obniża temperatury i pogarsza podgrzewanie? Mam a-----l izopropylowy więc powinno ładnie czyścić samo szkło po wydruku. Będzie problem z przywieraniem materiału do szkła? (mam spray do stołu 3dfix czy jakoś tak).
  • Odpowiedz
@Top-malina: jedni mają problem inni nie ¯\_(ツ)_/¯
Ja np. drukuję na aluminium tylko spryskuję lakierem do włosów z rossmana (na lakierze z biedry się nie trzyma wydruk), a jak miałem szkło to wydruki nie chciały się trzymać. Z kolei na forach dziesiątki doniesień, że na szkle super, a na czym innym lipa.

A te maty są spoko bo niczym ich nie trzeba pokrywać i masz zawsze czysto. Temperatury nie stracisz
  • Odpowiedz
@Top-malina: zależy czy aluminium krzywe i czy masz automatyczne poziomowanie. Jak masz to ja bym leciał bez szkła. No i sprawdzaj prostość stołu nagrzanego, bo się odkształca od temperatury.
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: niestety poziomowanie manualne - alfawise U20 one. Ale dla mnie nooba łatwa w złożeniu. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Suszę filament, prześpię się z tym "problemem" i jutro z rana działam.
  • Odpowiedz