Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Znacie jakieś firmy, które finansują prawo jazdy C + E w zamian za lojalkę? Marzy mi się rzucić to wszystko i wyjechać na przerzuty po Europie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam doświadczenie w transporcie.

#bekaztransa #transport #spedycja
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@PanKracy582:
Pokrywają wszystko z urzędu pracy łącznie z kwalifikacją

Kumpla z roboty chłopak właśnie zaczął CE na początku września ¯\_(ツ)_/¯
Musiał tylko załatwić papier od dziada że go
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PanKracy582: tłumaczę, że to zależy od każdego UP co finansuje, w miejscowości w której mieszkam dopóki było finansowanie to opłacali badania, kurs prawa jazdy, kurs na przewóz rzeczy i pierwszy egzamin. U mnie finansowanie tych kursów się skończyło bo w trakcie ich trwania część osób się rozmyślała a szkoły dostają kasę dopiero po zakończeniu kursu
  • Odpowiedz
  • 0
@NacpanaKislem: a co do pracy za lojalkę to większość firm z którymi na ten temat rozmawiałem odciągała ci jakiś procent wypłaty, trzeba było podpisać lojalkę - w zależności od firmy - od trzech do pięciu lat. Spora część z tych firm nie cieszyła się zbyt dużą popularnością, kierowcy którzy pracowali bez lojalki wytrzymywali kilka miesięcy bo otwarcie mówili że robisz tam za parobka, tyle, że oni mogli odejść w dowolnym
  • Odpowiedz
  • 0
@NacpanaKislem: zadzwoń do Urzędu Marszałkowskiego i zapytaj czy nie mają jakichś programów, w kujawsko-pomorskim mają aktualnie program trwający do końca 2020 roku, może w Wielkopolsce jest też coś podobnego
  • Odpowiedz
  • 0
@PLChauffeur: Jak wspomniałam już 2 razy Urząd Pracy odpada, ponieważ pracuję na umowie o pracę i nie chce z niej rezygnować. Żeby dostać się na taki kurs należy zarejestrować się jako bezrobotny
  • Odpowiedz
@NacpanaKislem: Skomplikowana sprawa, bo ktoś musi wyłożyć kasę, a nie ma żadnej gwarancji, że będziesz się nadawać do tej pracy. Potem musi zainwestować swój czas w wyszkolenie Ciebie, bo po samych kursach nadal nie będziesz nic umieć. Mógłbym zaryzykować, ale musiałabyś jeździć ze mną w podwójnej obsadzie przez pół roku.

• Odpowiedz
Ale nadal nie rozumiem, jak @PfefferWerfer: @PLChauffeur: rozumieją 'lojalke' ?

@PanKracy582: Szef finansuje twój kurs, ale podpisujesz mu umowę że będziesz pracował za stawkę x i jeśli się zwolnisz przed upływem np. 2 lat to oddasz mu kasę za ten kurs (plus ewentualnie jakieś szkolenie). Dochodzi do tego upadlająca atmosfera - "zainwestowałem w ciebie, wyszkoliłem a ty mi teraz wbijasz nóż w plecy i odchodzisz?"

Uważam,
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: przeważnie do 2 lat jest lojalka, w której spłacasz prawko. Jak chcesz odejść szybciej to po prostu zapłacisz jednorazowo i bajabongo.

Jak ktoś jest chociaż średnio kumaty, to pójdzie na coś takiego, i po max 4 miesiącach będzie już miał kasę na spłatę.
@PanKracy582:
  • Odpowiedz
@PanKracy582: To jak ty rozumiesz lojalkę, skoro to tak abstrakcyjna twoim zdaniem sytuacja?

@xspeditor: No tak, ale najpierw musisz iść do pracodawcy z pozycji żebraka, któremu ktoś zrobi łaskę (a bo nie ma Pan doświadczenia, co ja z Panem zrobię, trzeba by zrobić kilka kursów w podwójnej żeby się podszkolić etc). A czy zapłacisz za kurs teraz poprzez kredyt, czy za rok jak cię pracodawca wkurzy to nie
  • Odpowiedz
@PanKracy582: Czyli dokładnie to co opisałem i co nazwałeś inną k---a Polską. Jak znajdziesz lepszą robotę (lepiej płatną niż minimum oferowane zwykle przy lojalce) to musisz tę kasę oddać i jeszcze słuchać piardów o nielojalności. Zysk wynikający z odsetek zaoszczędzonych na kredycie, który by ktoś wziął na kurs wyniesie pewnie z 500 złotych.
  • Odpowiedz