Wpis z mikrobloga

• 0
Co w Google Maps przy wyborze trasy rowerowej oznaczają te strzałki w górę i w dół i ilość metrów podana obok nich? Czy to jest największa wysokość na trasie na którą będę musiał podjechać, a strzałka w dół to różnica między tym najwyższym punktem a miejcem docelowym? Bo na obu trasach z jednego miejsca do drugiego takie równanie wynosi 34 więc by się zgadzało. No ale może te wartości oznaczają zupełnie co innego?
#rower #googlemaps
KilY - Co w Google Maps przy wyborze trasy rowerowej oznaczają te strzałki w górę i w...

źródło: comment_bJFDKwF1jAcc7M3jTRJz8Tsx5mAVtK8w.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KilY: @KilY: na 8.6 km zrobisz 43m w gore. nie naraz, ale przez cala trase, wiec jest powiedzialbym calkiem plasko.
wez sobie zobacz 4 pietrowy blok, on ma okolo 15 metrow. czyli ty, jakby przez cala tra ebylo lekko w gore to na starcie bylbys na poziomie parteru a na mecie na12 pietrze (okolo)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Arveit
@sargento Czyli przykładowo jadę na trasie 5km i mam +20m/-10m to po prostu mam od punktu startu np. 7m w górę, potem 2m w dół, następnie 3m w górę i dalej 1m w dół, dalej 5m w górę i 7m w dół, a na końcu już podjazd 5m i jestem na miejscu? Na tym to polega?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Arveit Czyli na takiej mapie ten twój wykres byłby zaznaczony +10/-0? A gdybym startował z 0m npm, podjechał na 40m npm potem zjechał do 20m npm, następnie wjechał znów na 50m npm i na końcu zjechał do 10m npm i tam skończył podróż to na mapce wyglądałoby to +70m/-60m?
  • Odpowiedz
@KilY: to jest ogolnie bardzo wazna informacja, choc nie do konca od razu widac jakie jest nachylenie bo nie wiadomo czy jeden duzy podjazd czy wiele malych
np jak jezdzisz na zwifcie to tam jest trasa alpe du zwift (road to sky)
ma niby 20 km i 1144m przewyzszenia w gore
niby duzo, ale jednak jak sie policzy to raptem 5.5%, czyli znosnie. ale jak sie zobaczy szczegoly to widac
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wykopowy_brukselek
@Arveit Fajnie, dzięki za odpowiedź, teraz już to rozumiem. A na koniec zapytam jak to jest (bo na endomondo jest coś podobnego ale nigdy na to nie zwracałem uwagi) i tam zaczynając wycieczkę w punkcie A i kończąc w punkcie A mam powiedzmy +59/-44? W każdym razie suma przewyższeń góra/dół nie jest równa, w zaczynając i kończąc w tym samym punkcie zdaje się że powinna? Błąd GPS, kiepskie mapy?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@sargento
@wykopowy_brukselek Tak, bo wykres trasy łatwo zrozumieć, ale co oznaczają te wartości przy strzałkach tylko się domyślałem, teraz już wiem. Także dziękuję wam wszystkim panowie za wyjaśnienia i pomoc. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz