Wpis z mikrobloga

Mireczki, kolejna pizza wydana z pod mojej ręki. Gdybyście mogli tu być i poczuć jej aromat. Jest to moja pierwsza pizza która naprawdę trzyma poziom i nie powstydziłbym się wydać dla kogoś. Jeszcze ciepła także się częstujcie (ʘʘ)
#pizza #jedzzwykopem #gotujzwykopem #chwalesie #foodporn
A.....t - Mireczki, kolejna pizza wydana z pod mojej ręki. Gdybyście mogli tu być i p...

źródło: comment_0uqTTkWd6clMC4CUvn1Mk1qXWVTdYNrU.jpg

Pobierz
  • 25
@Bastet_A @Brzozq co do przepisu to wysyłam do ostatniego wpisu(jest w komentarzach), proporcje są mniej więcej te same. Zrobiłem tylko jedną porcje nieco większą. Porady jakie mogę dodać to dobre wyrobienie ciasta(gniotę koło 20minut i to wydaje mi się że powinienem trochę dłużej) oraz wyrastanie. Ta pizza po wyrobieniu stała około 40h w lodówce i z 3-4 na koniec w temperaturze pokojowej. Co do samego wypieku, dobrze rozgrzany kamień w piekniku bez
@Futsalista_cisowianka dzięki za miłe słowa. W zależności kto na jakie standardy patrzy możliwe że znajdzie w tym placuszku pierwiastki boskości. Ja tak naprawdę jarałem się dobrych kilka chwil, nie dowierzając że tak poprawny placek zrobiła moja osoba. Bo biorąc pod uwagę moje dosyć wąskie doświadczenie kubków smakowych ta pizza trzymała poziom pizz które jadałem na mieście co jest dla mnie mega powodem do radości.
@Futsalista_cisowianka apropo dodatków to zrobiły one dużą robotę, dając niesamowity aromat dla pizzy. Składniki jakie użyłem to sos pomidorowy na spód, mozarella kulka i drobna kostka, szynka, boczek (mięska z lokalnej wędzarni), pomidory suszone, cebula czerwona pokrojona cienko w piórko, czarne oliwki i na sam koniec po wyjęciu z piekarnika oregano.
@Futsalista_cisowianka sos zostal mi po ostatnim placku. Muszę jeszcze nad nim popracować, bo trochę go przesoliłem i moģlby byc mniej kwaskowaty. Użylem do niego pomidorów pelati, byly w biedronce choc nie wiem czy tak powinno być czy to produkt wątpliwej jakości mianowicie chodzi o sok z pomidorów w składzie. Przechodząc do meritum pomidory zredukowałem w ostatniej fazie gdy sos byl już niemal gotowy dodałem przyprawy (zioła prowansalskie, oregano) + sól pod przykrywkę
Nie wiem jak u was ale czesto gdy jem pizze sam na raz jest uczucie właśnie tej suchości w ustach i wzmożone pragnienie. Wiąże sie to zapewne z tym że poza dodawaniem soli do ciasta czy sosu znajduje się ona obficie rownież w dodatkach, co potęguje to niepożądane zjawisko. Także z solą możemy działać ostrożnie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)