Wpis z mikrobloga

Hej Mirasy, moja mame dostała dzisiaj maila o uregulowanie płatności od jakiejś losowej firmy z plikiem .xls załączonym do maila. Niestety plik został otworzony i zabanglało makro, pewnie wirus został zassany. Nie znam się na tym, zapuściłem skan systemu antywirusem i czekam na wyniki ale wątpię że coś znajdzie... jak znam życie pewnie będę musiał zrobić formata, trochę szkoda ale co zrobić... sprawdziłem plik w virus total i w środku było coś takiego:

https://www.virustotal.com/gui/file/e27a8815d1608873565d4889713914b7582f6ea0d22f7366ba572ae524d7b18a/detection

#it #niebezpiecznik #programista15k #programowanie #przegryw #zalesie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SeekSouls: Przeskanowałem cały dysk drugi raz Malwarebytes i nic nie wykryło, chyba jest dobrze, pamiętam jak jeszcze w gimbazie byłem i złapałem trojana virtumonde xD skubaniec odpalał mi strony p---o w losowych momentach, raz zostawiłem kompa, do pokoju weszła bacia i się strona p---o odpaliła xD
  • Odpowiedz
@SeekSouls: Jeszcze zrobię restart kompa i powtórzę skan, sprawdzę czy się s------l nie uchował, wspomniany wyżej trojan virtumonde jakoś tak się podpinał, że nawet jak go w-------m antywirusem to po ponownym odpaleniu kompa znów był.
  • Odpowiedz