Wpis z mikrobloga

#winiarstwo #wino #winodomowe #winodomowejroboty #pijzjanuszem

W to piękne, piątkowe popołudnie postanowiłem otworzyć butelkę wina ryżowego, rocznik 2018. Wino ryżowe jest dla mnie prawdziwym fenomenem. Jest bardzo banalne w produkcji i polecane nowicjuszom ale i doświadczeni winiarze chętnie je robią, bardzo "odporne" na błędy a jednocześnie jest winem bardzo wdzięcznym, o wielu twarzach. Może być winem lekkim, rześkim o nutach kwiatowo-ziołowych a może być winem ciężkim, wermutem deserowym posiadającym aromaty korzenne. To sprawia, że lubię to wino robić gdy surowców brak a balony stoją puste. A gdy oczy ujrzą pusty balon to serce płacze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Degustowane wino jest młode, z marca 2018 roku, butelkowane w kwietniu 2019. Zawartość alkoholu to 14%. To półsłodki wermut czego nie czuć od razu, bo jest to wino bardzo delikatne o kwiatowym, słodkim i cytrusowym bukiecie a swój wermutowy rodowód zdradza dopiero w długim finiszu. W smaku orzeźwiające, żywe, kwaskowe a na finiszu z wyczuwalnym w tle aromatem skórek cytrynowych i bardzo lekką ziołową goryczą. Doskonały aperitif.

Wasze zdrowie wykopowi Winiarze ( ͡ ͜ʖ ͡)
Zawodowy_Janusz - #winiarstwo #wino #winodomowe #winodomowejroboty #pijzjanuszem 

...

źródło: comment_YJFrANCz95QvpyN3iXuCbEWkywAreZ10.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz