Wpis z mikrobloga

@Turbator: Fizjologicznie człowiek powinien oddawać ok. 350-400 ml moczu co ok. 3 godzin (6-8 x na dobę) przy założeniu, że wypija on prawidłową ilość płynów na dzień. Zapotrzebowanie na płyny wynosi ok. 2 l na dobę, ale nie jest jednakowe u wszystkich. Zależy głownie od budowy ciała i trybu życia (rodzaju i ilości aktywności fizycznej). Należy także pamiętać, że przyjmowanie niektórych substancji zwiększa częstotliwość mikcji u wielu osób. Są to
  • Odpowiedz
@PanKara: No fajnie w tych encyklopediach piszą.

A jak w praktyce? Naprawdę chodzisz do kibla co 2h (bez wstawania w nocy) lub co 3h (2x wstając w nocy)?. Bo myślę, że przeciętna osoba nie chodzi więcej niż 3x dziennie. Ja również. A odwodniony nie jestem.

Zresztą nie mówię tylko o sobie, ponieważ żyję miedzy ludźmi (8h w pracy ze współpracownikami), a i z dziesiątką lokatorów już mieszkałem i nie przypominam
  • Odpowiedz
@Turbator: Nigdy tego nie liczylem, ale w pracy bywalem po kilka razy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jutro bede liczyc, bo nie wiem czy dzis bylem raz czy dwa. a w stalem o 12
  • Odpowiedz
@PanKara: Ciekawe.

Ja wstałem o 10.00 i byłem tylko raz - i nawet mi się nie zbiera na kolejny. A wypiłem już 2 kawy i 1litr napoju. Pewnie koło 18.00 jak będę w domu to pójdę po raz drugi. I ostatni raz przed snem. Czyli wyjdzie 3x w ciągu dnia. Dla mnie to standard.

Może masz raka?! Częstomocz może być jednym z
  • Odpowiedz
Bo myślę, że przeciętna osoba nie chodzi więcej niż 3x dziennie

@Turbator: Ja już dzisiaj był 3 lub 4 razy sikałem, a do 23 jeszcze trochę zostało i pewnie ze 3 razy jeszcze się przejdę. Moim zdaniem 3-4 razy na dobę to za mało i niezbyt zdrowo.
  • Odpowiedz
@Lysyn Tak właściwie to wypiłem jeszcze jedną kawę...a do teraz nie byłem. I się nie wybieram. Może to jednak ja powinienem iść do lekarza? ;-)
  • Odpowiedz
@Turbator: To chyba z Tobą jest coś nie tak. 3 razy w ciągu całego dnia? Tyle razy to ja sikam do południa, a w ciągu całego dnia myślę, że z 8 będzie.
  • Odpowiedz
@karmelkowa: o skubana. Wiesz ze jesli policzyc, ze w pracy sikasz srednio 5 min z dojsciem do lazienki, to w ciagu roku masz 40min w ciagu dnia. Co przy 21 dniowym miesiacu pracy daje Ci 840 minut a w skali roku 10 080 minut urlopu, co przeklada sie 168h czyli miesiac wolnego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz