Wpis z mikrobloga

#arduino #elektronika #piwowarstwo
Hej.
Kompletuje powoli cały zestaw arduino, który będzie mi potrzebny do sterowania ważeniem piwa. Mam do was pytanie, przed złożeniem zamówienia na resztę rzeczy.
Będę miał podłączone 2 grzałki 1750W. Mam zamiar używać obu tylko do zagrzania wody, później będę działał na jednej. Pytanie brzmi czy dobra opcja będzie zastosowanie przekaźników?
Tak samo jeżeli chodzi o silnik od wycieraczek, gdzie dominuje jeszcze potencjometr.

Ps. Temat elementów, które są potrzebne ciągle zgłębiam. Więc nie bójcie się, nie podłącze wszystkiego zanim nie będę pewne ;)
  • 7
  • Odpowiedz
@foxbond: No czyli w sumie prawie 16A a jeszcze dojdzie chociażby mieszadło. W nowej instalacji spoko pod warunkiem że nic więcej nie będzie podłączone do obiegu. Przy starej instalacji ja bym taki hej do przodu nie był z tym czy uciągnie.
  • Odpowiedz
@foxbond: Tu nie chodzi tylko o przewód. Tylko czasami są 2-3 obiegi na gniazdka na całe mieszkanie i niekoniecznie tylko to będzie podłączone pod to jedno zabezpieczenie 16A. Ja nie pisałem że nie da rady bo wiem że 16 A spokojnie jest do uciągnięcia. Tylko pisałem żeby się upewnił że w jego przypadku będzie.
  • Odpowiedz