Wpis z mikrobloga

Czy nauka ruby jest dobrym pomysłem? Jest to język poza głównym nurtem, wszyscy tylko Java, JS lub Python. Wiadomo, że ofert tylu nie ma, ale też pewnie ponad 400 chętnych na miejsce także nie. Do tej pory pisałem trochę niekomercyjnie w Javie ze Springiem, ale nie wiem czy mam ochotę się bić z mrowiem studentów, bootcampowiczów itd. Wybitny nie jestem. Może z ruby byłoby mi łatwiej?
#ruby
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KrakenPolski: Ruby też jest w mejnstrimie. Masz całe mnóstwo bootcampów tutaj też. Ogólnie jeśli jesteś ambitniejszy to może Elixir - składnia podobna, ale mechaniki języka zupełnie inne. No i zdobywa trochę popularności w Polsce i na świecie.
  • Odpowiedz
@Hauleth: Rozumiem, tak tylko oszacowałem na oko ,bo w Warszawie nie znalazłem dużej firmy organizującej takie szkolenia z Ruby (jak CL czy SDA) oraz nie jest to kierunek jakoś wybierany przez studentów. No, ale ja nie siedzę w branży i nie znam tak dobrze rynku.
  • Odpowiedz
@KrakenPolski: jak już piszesz w Javie to pisz w tej Javie, złapiesz komercyjne doświadczenie i po 6-24 miesiącach również możesz się uczyć ruby'ego albo czego zechcesz i inaczej będą na Ciebie patrzeć. Grunt to szybką drogą dojść do tego komercyjnego doświadczenia
  • Odpowiedz
@KrakenPolski: myślę, że jakikolwiek język programowania jest dobrym pomysłem, jeżeli lubisz to robić. W Ruby jest mniej ofert niż w Javie, ale też mniej ludzi. Nie oznacza to, że jest jakoś ultra łatwo dojść do dobrych pieniędzy - w pewnym momencie trzeba się wykazać.

Aby się załapać i złapać doświadczenia komercyjnego, to zarówno w Ruby, Javie, PHP czy C# się da, zwłaszcza w Warszawie. Popróbuj składni różnych języków i zobacz,
  • Odpowiedz
@inz_Bartosz: No właśnie chciałbym to komercyjne uzyskać, ale też martwię się, że próg wejścia może być dla mnie za duży w Javie.
@KrzysztofKrawczyk: Poznałem Jave i troszeczkę JS. Wolę ten pierwszy, JS wydawał mi się jakiś taki dziki, ale nie wiem jak z frameworkami by mi podszedł.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KrakenPolski: nie będzie dużo mniejszy ani większy, czasem zależy to od szczęścia ;)
ale krótszy czas uzyskasz pewnie szlifując Javę, której już trochę umiesz, niż zaczynając coś od początku
  • Odpowiedz