Moi Kochani. Jakiś czas temu kupiłam na amerykańskim eBay rocznik starej polskiej gazety. Jest to tygodnik "Świat" z 1956 roku. Jestem straszenie podekscytowana, wczoraj do mnie przyszła paczka z oprawionym rocznikiem. Na moje szczęście człowiek, który to sprzedawał nie miał pojęcia co to jest i zapłaciłam tylko $10 Niektórzy na Wykopie wiedzą, że ja nie jestem Polką i że sama nauczyłam się języka polskiego. Ta zdobycz to dla mnie coś szczególnego z punktu widzenia jak zmienił się język polski oraz ze względu na walory poznawcze tak innego okresu w historii Polski. Postaram się Wam robić skany i szukać ciekawostek.
Jeżeli będzie zainteresowanie to będę kontynuować publikację w miarę możliwości, pod dedykowanym tagiem:
@Pierdyliard: Akutar język Słonimskiego nie jest najlepszym wzorem języka polskiego w tamtych latach. Słonimski był literatem, poetą, felietonistą. Język którego używał nie był odzwierciedleniem całej polszczyzny. BTW skąd pochodzisz? Szanuję znajomość ortografii i interpunkcji.
@krzysztoferski: Lubię bardzo stare gazety. Ta jest szczególnie ciekawa ponieważ jest to kawał historii której nie znam, staram się nadrobić braki mojej niewiedzy.
@DigitalGirl: Mama jest Polką. Dzięki temu z nauką mówienia miałam łatwiej, z wiekiem zdecydowałam że nauczę się też pisać. I tutaj zaczęły się "schody".
Zobaczcie co odwaliło ABC/NBC. Trump jest wyższy od Kamali o 30 centymetrów. A wygląda na tak samo wysoką a w niektórych momentach nawet na troxhę wyższą XD Tak ustawili kamery. Można rozpoznać to też po wysokości mikrofonów, które są przecież w takiej samej odległości od ust. #trump #usa #debata
Jakiś czas temu kupiłam na amerykańskim eBay rocznik starej polskiej gazety.
Jest to tygodnik "Świat" z 1956 roku.
Jestem straszenie podekscytowana, wczoraj do mnie przyszła paczka z oprawionym rocznikiem.
Na moje szczęście człowiek, który to sprzedawał nie miał pojęcia co to jest i zapłaciłam tylko $10
Niektórzy na Wykopie wiedzą, że ja nie jestem Polką i że sama nauczyłam się języka polskiego.
Ta zdobycz to dla mnie coś szczególnego z punktu widzenia jak zmienił się język polski oraz ze względu na walory poznawcze tak innego okresu w historii Polski.
Postaram się Wam robić skany i szukać ciekawostek.
Jeżeli będzie zainteresowanie to będę kontynuować publikację w miarę możliwości, pod dedykowanym tagiem:
#tygodnikswiat
Dzisiaj pierwsze podejście.
Na początek mała próbka felietonu Antoniego Słonimskiego (koniecznie otwórzcie w nowym oknie dla lepszego odbioru)
#gruparatowaniapoziomu
źródło: comment_SEAdajQzFLyoO0QvCqSMnUqR90Xk3hX8.jpg
Pobierzźródło: comment_fNsC4vciFRbwAg0yWjjftCdBecPFjCDN.jpg
Pobierz@Pierdyliard: Zero kontaktu z polskim jezykiem od urodzenia? Mama, tato, babcia, dziadek?