1. Zrywam papryczki i je myję. 2. Wycinam gniazda nasienne i wyrzucam je. Staram się, żeby otwór był jak najmniejszy - bardzo blisko szypułki, ale żeby palec wszedł ;p 3. Kupuję fetę np. półtłustą. Wyrzucam ją z opakowań do miski. Dodaję suszone zioła np. bazylię, oregano - co kto lubi. Zagniatam jak ciasto, żeby się wymieszało. 4. Teraz każdą papryczkę pustą w środku napycham szczelnie tą fetą -
@Rewox mi tak ładnie nie owocują . Nie wiem dlaczego mam pełno kwiatków których nadmiar obrywam ale dalej rośnie jakoś marnie za to pomidory i zwykła papryka rośnie kozak więc to nie kwestia ziemi
@wacek901: w tym roku już kilka osób mi mówiło, że ma taki problem, że jedna odmiana mu rośnie świetnie, a inna prawie nic, no i ja też tak mam, bo Golden Cayenne słabo rosną i mało owoców mają, a reszta ok
Używam w sumie do wszystkie do czego można użyć świeżej. Na kanapki, do pizzy, zapiekanek, też same sobie po prostu czasem jem. Dużo to na tym zdjęciu nie widać ale tu akurat marynowane cayenne i pomirory koktailowe i tak zazwyczaj robie :D
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
#chili #chilihead #ostrezarcie #kuchnia #papryczki
Tak pytam bo ja zrobiłem antipasti i nie wiem co robić z nową partia :P
@Rewox: czyli antipasti o których wspominałem :)
@spayk: https://www.wykop.pl/wpis/43216771 to mój przepis
1. Zrywam papryczki i je myję.
2. Wycinam gniazda nasienne i wyrzucam je. Staram się, żeby otwór był jak najmniejszy - bardzo blisko szypułki, ale żeby palec wszedł ;p
3. Kupuję fetę np. półtłustą. Wyrzucam ją z opakowań do miski. Dodaję suszone zioła np. bazylię, oregano - co kto lubi. Zagniatam jak ciasto, żeby się wymieszało.
4. Teraz każdą papryczkę pustą w środku napycham szczelnie tą fetą -
@Kombinat: Marynowane są bardzo dobre
@Rewox: aj źle kliknąłem, miało to być do @Niewiemja:
Używam w sumie do wszystkie do czego można użyć świeżej. Na kanapki, do pizzy, zapiekanek, też same sobie po prostu czasem jem. Dużo to na tym zdjęciu nie widać ale tu akurat marynowane cayenne i pomirory koktailowe i tak zazwyczaj robie :D
https://www.wykop.pl/wpis/43024513/robie-swoje-pierwsze-ostre-sosidlo-caly-poparzony-/
Ostatnio wysłałem jednemu mireczkowi do spróbowania, moge Ci też podesłać :D