Wpis z mikrobloga

Pytanie do experta
Widzieliscie pewnie nagranie z glownej; zastawiam sie ile mozna zrobic w takiej sytuacji

Zakladajac, ze wszystko jest nagrywane
1. Czy w przypadku bycia zaaakowanym (piesci / paralizator) mam prawo oddac/obezwladnic napastnika?
2. czy powinienem uzywac jakichs slow kluczowych, ktore potem dzialaja na moja korzysc? (np 'czuje sie zagrozony'; 'uzyje srodkow przymusu bezposredniego;' itp
3. czy w sytuacji jak na filmie moglbym uzyc paralizatora / broni do odstraszenia przeciwnika badz ataku jesli nie oddali sie?
4. czy raczej musze czekac jak autor nagrania i spokojnie dac sie atakowac tak dlugo jak nie wyrzadzaja mi drastycznych szkod?

nie wiem kto by mogl tutaj rzeczowo odpowiedziec, strzelam, ze @Sierzant_Bagieta, moze @bronpl
#pytaniedoeksperta #pytanie #bron #prawo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pojedynczy: Wołaj jak się wyjaśni, tez jestem ciekaw, zwłaszcza jeżeli ktoś jest w stanie odpowiedzieć jak to jest jak ktoś ma do tego kilka walk za sobą w dość mocno kontaktowych sportach, bo z tego co wiem to nie mogę oddać ale źródła mało wiarygodne
  • Odpowiedz
Co do użycia środków przymusu bezpośredniego Reguluje to ustawa ale dotyczy ona tylko osób uprawnionych do jej stosowania oraz posiadanie. W przypadku jeśli dochodzi do naruszenia bądź groźby naruszenia nietykalności cielesnej lub w jakikolwiek inny sposób działanie osoby powoduje zagrożenie istnieje coś takiego jak kontratyp pozaustawowy który wyłącza odpowiedzialność w przypadku Jeśli zagrożone jest twoje życie i zdrowie. Kontratypy ten stosuje się zwłaszcza w przypadku bezpośredniego narażenia wspomnianego wyżej i nosi potoczną
  • Odpowiedz
@Pojedynczy:
1. oczywiście, że tak.. musisz poczytać o obronie koniecznej.. skrócie - możesz użyć środków stosownych do zagrożenia i w celu zażegnania zagrożenia (nie przed, nie po)...
2. w rozumieniu ustawy ty imo nie masz prawa do stosowania "środków przymusu bezpośredniego", bo nie masz prawa kogoś do czegoś przymuszać.. zwyczajnie - informujesz, że jeśli nie przestanie użyjesz wobec niego/niej siły lub innych środków do czasu przyjazdu policji... ostrzeżenie wystarczy, jeśli
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: Facet zachował się (prawie) idealnie. Dokumentował i opisywał wszystko co się dzieje. W w/w sytuacji mógł użyć środków do odparcia sygnalizowanych ataków na swoją (i żony) osobę - szczególnie po ataku paralizatorem- odpowiadając że jeśli sytuacja się powtórzy zareaguje zdecydowanie aby odeprzeć/zapobiec atakowi. Może nie broni palnej, ale siermiężny plaskacz czy inny gaz był by zdecydowanie adekwatny w tej sytuacji.
Oczywiście ja, po ataku paralizatorem na żonę odpłacił był
  • Odpowiedz