jak w #excel ustawić hasło/ukryć arkusz w pliku tak aby był całkowicie niedostępny dla użytkownika pliku. Chodzi mi o to żeby nie dało się go podejrzeć, odwołać się do niego z innego arkusza ani odkryć go przez #vba aby jedyny możliwy dostęp do niego był przez jakieś ustawione wcześniej hasło
@matti05: dalej można podejrzeć nazwę ukrytego arkusza przez vba i odwołać się do komórek z niego w innym arkuszu więc de facto można przekopiować sobie go całego
@cecyl: z tego co sprawdziłem na szybko to on szyfruje cały plik. Ja chciałbym żeby użytkownik miał dostęp do pliku a tylko aby jeden arkusz w tym pliku był zablokowany tak, że nie da się go podejrzeć czy odwołać się do niego
@siaomilepszy: obawiam się, że nie ma innych rozwiązań w Excelu. Częściowy dostęp (i skuteczna jego ochrona) to cecha baz danych. Być może w Access uda Ci się osiągnąć to co potrzebujesz (access to pseudo baza danych).
@matti05: tu widzę trzeba pobrać jakieś rozszerzenie do Excela, nie mogę tego zrobić bo nie mogę pobierać nic takiego w robocie a ten plik będzie mi potrzebny w pracy
@matti05: ale wystarczy, że wywołam okno vba i pojawią mi się wszystkie arkusze wraz z nazwami więc mogę się już do nich odwołać jak znam ich nazwę. Nawet jak zablokuje hasłem widok projektu to wystarczy ze w personalu napisze procedure która mi zwróci nazwy wszystkich arkuszy z konkretnego pliku
@wiaderkoo: z widoku projektu nie będzie widać, ale wystarczy przecież że z innego modułu się odwołam do tego konkretnego pliku i sobie wyciągnę nazwy wszystkich arkuszy.
https://www.extendoffice.com/documents/excel/2134-excel-password-protect-hidden-sheet.html
Po takim zabiegu można odkryć tylko w vba