Wpis z mikrobloga

Witam,

z tego co widzę to #electrum ma b. dobre opinie na PC ale już średnie na Androidzie. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego?

Chce przenieść wallet na telefon bo w najbliższych dniach prawdopodobnie będę wypłacał w bitomacie, ale jakoś na Andka żaden wallet nie jest zdecydowanym ulubieńcem a już napewno Electrum.

BTW: Da się w Electrum mieć na PC i Andku ten sam wallet? W sensie zamiast zakładać nowy na telefonie to zaciągnąć istniejący? Tak żeby w miarę potrzeb móc robić przelewy z jednego i drugiego urządzenia?
#bitcoin
  • 14
od samouraia odstarszyło mnie troche to że ma ledwie 50k pobrań, jakby nie było to nie wiele na top2 walletów (tak mi się wydaje) / chociaż wyglada całkiem dobrze

pobawie sie z oboma i zobaczymy. Dzieki!

Co do tego bezpieczeństwa to w sumie u mnie chyba na odwrót. PC włączam kilka razy w miesiącu na kilka minut, telefon jest cały czas włączony i mam na nim ze 100 różnych appek :D

Musze
w zasadzie to android jest bezpieczniejszy od windowsa

@Obruni: zaczynamy tworzyć tu na tagu pewien mit ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Specjaliści od bezpieczeństwa nie zgodziłby się z takim uogólnieniem. W rękach świadomego użytkownika to Windows byłby bezpieczniejsza fortecą. Problem zaczyna się w miejscu gdzie człowiek jest "zielonką". Windows daje większe możliwości. Większe możliwości również na to, że "zielonka" sama sobie zainstaluje złośliwe oprogramowanie.
Jak dobrze rozumiem, to jedyny sposób transferu środków z Electrum to przelew na nowy wallet w jednym z tych dwóch (Samourai lub mycelium)?

@wyjalowiony: możesz zrobić ekspert i import kluczy prywatnych między starym, a nowym portfelem
@public_html może trochę niescisle określenie, ale też są te problemy z fals strona electrum, na redicie czytałem kilka wpisów o skradzionych przez trojana bitcoinach itd. Nigdy nie słyszałem o jakimś udanym ataku na mycelium, bądź samuraja. Tak to wina użytkowników, ale w uproszczeniu chyba można określić za android daje większe bezpieczeństwo.
@wyjalowiony a wiesz, że nie jestem pewny czy seed z electrum zostanie zaakceptowany przez te portfele, ale myślę że tak, wtedy tylko trzeba wpisać seed( te słowa po ang,które zanotowała przy instalacji), pewnie zaraz ktoś potwierdzi.
Backupem portfeli zawsze jest seed.
dla mnie niezrozumiałe że to tak długo działa i Google nie potrafi kasować tych stron.

@Obruni: ofiary nie wychodzą na fejkową stronę przez Google. Atakujący ma serwery do których łączy się stara dziurawa aplikacja electrum i dzięki tej dziurze link do fejkowej strony wyświetl wyświetla się w samym electrum.
W rękach świadomego użytkownika to Windows byłby bezpieczniejsza fortecą.

@public_html: I tak i nie, ciężko w sumie stwierdzić, bo na Androida też jest sporo zabezpieczeń, warto tutaj kiedyś jakąś burzę mózgów zrobić.
@fervi: pierwszy grzech Androida to brak aktualizacji. Producenci (Samsungi, #!$%@?łeje itd.) dbają o wydawanie łatek przez ograniczony czas. Jeszcze flagowce dostają przez kilka lat wsparcie ale w przypadku średniej półki i low endu jest dramat. Dziury w systemie pozwalające czasem np. na przejęcie roota czy zbrickowanie urządzenia.
@public_html: nawet jak sa aktualizacje to masa apek wymaga tak dziwnych uprawnień (w odniesieniu do ich funkcjonalności) ze z czasem ludzie po prostu klikają "zezwól" z przyzwyczajenia. Druga sprawa ze o ile na PC mogę sobie postawić VMke tylko pod pewne zastosowania, czy używać jakiś wyizolowanych przeglądarek z antywirusa, ewentualnie drugi system (np, Winda pod media i granie a Lin pod programowanie i np. wszelkie związane z krypto akcje), tak na