Wpis z mikrobloga

#mikrotik #routing #informatyka #sieci

Mirki podpowiedzcie mi bo już lata świetlne nie dotykałem sieci i trochę mi z głowy wyleciało.

Mam router MikroTika jako modem od dostawcy internetu (z modułem LTE). Jak w prosty sposób ustawić routing statyczny, aby nie korzystać z NATu? Do modemu podpięty jest tylko jeden komputer więc fajnie jakby między routerem, a komputerem była maska /30 i dwa adresy ROUTER -> HOST. Sam router ma interfejs który dostaje publiczny adres od ISP. Czy wystarczy dodać trasy statyczne po stronie routera? Czy jeszcze coś trzeba wiedzieć? Nie chcę i nie mogę używać z pewnych względów translacji adresów :/
nadmuchane_jaja - #mikrotik #routing #informatyka #sieci

Mirki podpowiedzcie mi bo...

źródło: comment_6leODTENzzMZI2qyAG4BTIzmifCAPkKx.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sakson: To o czym mówisz to wymaga dwóch rzeczy - modemu/układu gsm z możliwością bridge + obsługa tego układu przez mikrotika w trybie hilink (jako iface lte, a nie jako ppp) z tego jak kolega to przedstawił mam wrażenie że ten modem gsm jest zapięty eth do mietka.
  • Odpowiedz
@SystemFound: mam router mikrotika z modułem LTE (ta antena zintegrowana). Tam jest normalny RouterOS z modemem LTE. Domyślnie konfiguruje mi się NAT i dostaję IP już za natem. Idealnie byłoby, aby komputer dostawał IP od operatora LTE, ale wiem, że to raczej niemożliwe. Nie chcę translacji adresów, chcę routing statyczny 1 do 1.
  • Odpowiedz
@sakson: widziałem to, ale powoduje to utratę możliwości połączenia przez WinBox z modemem... muszę poczytać o jakiś VLANach i zrobić to najwyżej na dwóch VLANAch osobnych... myślałem, że ktoś ma gotowca :)
  • Odpowiedz
@nadmuchane_jaja: Tak, musisz sobie zrobic jakis vlanmgmt i vlandata, osobiscie preferuje trunk z vlan1 w accesie na mgmt, a jakis tagged na data bo jakby co dostaniesz się wpiętym kompem do mietka. Ale w zasadzie jak do tego Mikrotika sxt czy co tam masz masz wpiętego bezpośrednio kompa to może jednak lepiej będzie zrobić natowania na mietku a nie wystawiać całego kompa do sieci, złota zasada że na
  • Odpowiedz