Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 12
Pierwszy własnoręcznie zrobiony sos chilli. Jest ogień!

Przepis:

-10 papryczek scotch bonnet(ok 120 g)
-100g papryczek peperoni
-200g papryczek jalapeno
-lyzka chili cayenne (całe)
-2 puszki pomidorów w puszce
-sok z połowy cytryny
-2 łyżki cukru
-2 łyżki sosu barbecue
-6 do 8 łyżek sosu worecester
-5 łyżek miodu
-sól
-tymianek
-bazylia
-duza cebula
-6 ząbków czosnku
-duza marchewka

Papryczki wraz z pomidorami blendujemy. Z papryczek usuwamy tylko ogonki, pestki zostają. Cebulę, czosnek i marchewkę kroimy a następnie podsmażamy aż marchewka zrobi się miękka. Dorzucamy to do zblendowanych papryczek, dolewamy 200ml whisky i blendujemy. Całość przelewamy do garnka, i zaczynamy gotować. Dodajemy miód, sok z cytryny, oraz przyprawy wedle uznania i całość redukujemy na wolnym ogniu przez ok 30 minut. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy sos barbecue i worecester. Gotowy sos przelewamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
#gotujzwykopem #chilli #papryczki #chwalesie
Pobierz bomba4 - Pierwszy własnoręcznie zrobiony sos chilli. Jest ogień! 

Przepis:

-10 papr...
źródło: comment_SFrvFZEWPna8NjTqRyQFfyAZh0N4URQw.jpg