Wpis z mikrobloga

Jako że prezydent Andrzej Duda z dumą objął patronat nad rocznicą sformowania ONR-owskiej bojówki, zwanej Brygadą Świętokrzyskiej, przypominamy po raz kolejny:

Brygada Świętokrzyska kolaborowała z hitlerowcami.

I to nie tylko pomiędzy styczniem a kwietniem 1945 roku. Temu fragmentowi współpracy NSZ z Niemcami nie zaprzeczają nawet nacjonalistyczni propagandziści, dramatycznie wzbraniając się jednak przed samym słowem 'kolaboracja' i używając za to wszelkich zwrotów zastępczych typu "swego rodzaju zawieszenie broni" lub "swoisty rozejm". Wedle wszelkiego prawdopodobieństwa kolaboracja NSZ-owców z Niemcami zaczęła się jednak o wiele wcześniej, już w roku 1944, już na terenie okupowanej Polski.

Jest na to tyle świadectw, że tylko zaślepiony fanatyk może tego nie widzieć. Przeczytajcie choćby poniższy tekst:

"Niemcy nie ukrywali tego, że brygada jest na ich usługach, przeciwnie, rozgłaszali to i starali się wykazać jakie korzyści można osiągnąć współpracując z nimi. Brygada maszerowała w dzień przez miejscowości, w których byli Niemcy. Tylko ludzie, którzy mieli ścisły kontakt z Niemcami, mogli sobie na to pozwolić. Według tego, co mówiła miejscowa ludność, Niemcy nie tylko nie atakowali brygady, ale przyglądali się spokojnie jej przemarszowi.

W grudniu 1944 roku, kiedy kwaterowaliśmy w Kłócku przybył do naszego oddziału "Jaksa" (Władysław Marcinkowski), szef sztabu brygady. (...) Starał się mnie namówić do przystąpienia z oddziałem do brygady. (...) Oświadczyłem "Jaksie" wprost, że brygada współpracuje z Niemcami. "Jaksa" zaprzeczył. Zapytałem, jak to jest możliwe, że brygada maszeruje w dzień obok posterunku żandarmerii i żandarmi patrzą spokojnie, jakby to ich wojsko maszerowało. "Jaksa" odpowiedział, że Niemcy boją się i dlatego nie atakują. Tłumaczenie naiwne.

Brygada wycofała się z Polski razem z Niemcami, to znaczy pod ich opieką. Dowódcy brygady oświadczyli, że ich głównym celem jest walka z Rosją, z wrogiem niebezpieczniejszym od Niemców, jednakże postępowanie brygady nie było zgodne z tym twierdzeniem. Brygada nie walczyła z bolszewikami, ale z Polakami, którzy nie podzielali jej poglądów. Gdy Armia Czerwona zbliżała się, brygada zamiast potwierdzić czynem głoszone idee, ratowała się ucieczką przy pomocy Niemców.

Dla odparcia zarzutów publikowanych czasem w prasie, dowódcy brygady posługują się wygodnymi argumentami: "To wszystko komunistyczne kłamstwa". W tym wypadku niestety nie ma kłamstwa".

Autorem tych słów jest Józef Wyrwa (1898-1970), ps. "Stary", jeden z dowódców ... Narodowych Sił Zbrojnych w ziemi kieleckiej, żołnierz prześladowany przez reżim komunistyczny, odbity z ubeckiego więzienia przez oddział Antoniego Hedy podczas słynnej akcji z sierpnia 1945 roku, później emigrant polityczny w Hiszpanii frankistowskiej. Człowiek, który dalej od komunistycznej propagandy być już chyba nie mógł...

Jeżeli ktoś ślepy jest na te świadectwa i dalej chce robić z żołnierzy Brygady bohaterów nieskalanych kolaboracją z okupantem odpowiedzialnym za miliony wymordowanych Polaków, to już sam sobie wystawia świadectwo.

Żródło: Przywróćmy pamięć o Patronach Wyklętych

#heheszki #humorobrazkowy #historiapolski #historia #iiwojnaswiatowa #memy #memyhistoryczne #historycznememy #polityka
Tom_Ja - Jako że prezydent Andrzej Duda z dumą objął patronat nad rocznicą sformowani...

źródło: comment_4yetC7L0ilEnkKxorNx5mbcWQf1AiqjN.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zanim zaplusujecie pomyślcie o obozach koncetracyjnych, które Brygada wyzwoliła, o bojach jakie stoczyli z Niemcami za twój kraj i co spotkało Pattona za przyjęcie ich. Takie właśnie posty kreują kłamstwa, bo żerują na mało znanym i łatwym do manipulacji temacie.
  • Odpowiedz
@mixererek: gdy wyzwalali tamten obóz (jeden, a nie obozy) wojna była na etapie, gdy wermacht walczył przeciwko SS. To nie jest mocny dowód na ich krystaliczność. Kwestia BS i ich kolaboracji z hitlerowcami nie jest mało znanym faktem, a notorocznie się przewijającym. Zresztą nie podałeś jakiegoś obalenie rzekomych manipulacji ani ich nie wykazałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jednocześnie wracamy do tej samej dyskusji co przy Burym
  • Odpowiedz
Zanim zaplusujecie pomyślcie o obozach koncetracyjnych, które Brygada wyzwoliła, o bojach jakie stoczyli z Niemcami za twój kraj i co spotkało Pattona za przyjęcie ich.

@mixererek: czy ty sugerujesz, że BK mogłaby w ostatnich dniach wojny zmienić stronę aby nie zostać uznaną za jednostkę kolaboracyjną?
  • Odpowiedz
Ofensywa bolszewicka zmusiła nas do przesunięcia się na zachód Polski. Na drodze stanęły nam umocnienia niemieckie. W dniu 14 bm. starliśmy się z Niemcami, chcąc przebić się na zachód. Nie daliśmy rady. W dniu 15 bm. czołgi radzieckie zaatakowały nas od wschodu. Dla ratowania brygady porozumiałem się z dowództwem fortyfikacji niemieckich, aby zezwoliło nam przejść przez ich linie na zachód. Tym samym weszliśmy w stan niewojowania z Niemcami na czas nieokreślony. Mam
  • Odpowiedz