Aktywne Wpisy
maikeleleq +531
Miałem się pochwalić wczoraj ale no zapomniałem, więc robię to dzisiaj ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiadomo że nie jest to #programista15k ale no 5k brutto już jakoś tam cieszy, tym bardziej że lubię swoją pracę mimo że czasami jest serio ciężko #pracbaza #chwalesie
jmuhha +78
Marcowy poranek, wracasz z rezurekcji okadzony kadzidłem, wchodzisz do domu i widzisz jak twoja żona lekarka przecina spód do wielkanocnej majonezowej babki. Oboje jesteście dla siebie pierwszymi. Ufacie sobie i czujecie się dla siebie stworzeni. W tle czuć unoszący się zapach gotowanej białej kiełbasy a z głośników kina domowego wybrzmiewa ciche Alleluja.
Za godzinę będą tu już goście, a podczas śniadania powiecie im, że wasza dwójka za 6 miesięcy będzie już trójką.
Za godzinę będą tu już goście, a podczas śniadania powiecie im, że wasza dwójka za 6 miesięcy będzie już trójką.
Nie byłbym sobą gdybym nie spróbował zrobic taki kwas samodzielnie. Na zdjęciu efekt mojej pierwszej próby. Jestem zadowolony i jeśli mialbym porównać do najlepszych kwasów chlebowych jakie można dostać u naszych wschodnich sąsiadów to oceniam swoj na takie 7/10.
Następnym razem mam w planach zrobić nieco ciemniejszy trunek i w tym celu będę potrzebował bardzo ciemnego chleba żytniego i skarmelizowanego cukru.
Jeśli ktoś z was chcialby tez spróbować zrobić taki kwas w domu to w komentarzu podaje przepis.
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #fermentujzwykopem #kuchcikmorski i trochę #bojowkapiekarska
* 500 g czerstwego chleba żytniego razowego
* 5 l wody +250 ml
* skórka z cytryny
* 40 g świeżych drożdży lub 10g suchych
* 150 g cukru
Instrukcja
1. Chleb kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok.180 stopni) i pieczemy przez 10-15 minut, aż wyschnie i się zarumieni.
2. Podpieczone kawałki chleba wrzucamy do kamionkowej misy. Dodajemy
Komentarz usunięty przez autora
W takich klimatach polecam też podpiwek.Najprostszy przepis to zagotować ziarnistej kawy zbożowej, dodać trochę chmielu. Jak przestygnie to na oko cukru, naparstek drożdży i do butelek plastykowych na kilka dni.
Ogórków małosolnych nie jem drugi tydzień bo potluklem ta która miałem ( ͡° ʖ̯ ͡°)