Wpis z mikrobloga

#hulajnogaelektryczna

Miałem okazję pojeździć trochę hulajnogami. Spodobało mi się, zastanawiam się jak hulajka od xiaomi wypada na tle #hive# #lime i #bird Wiadomo, że one przygotowane są pod sharing, ale chodzi mi o dynamikę jazdy. Do której będzie jej najbliżej? Wg. mnie hive miała najlepszego kopa i była najbardziej dynamiczna, jaki to model? Jeździłem w Warszawie.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Julek00: Xiaomi nie ma takiego kopa na fabrycznym firmware, jak coś pozmieniasz to może być lepiej ale nie mam pewności, na pewno da się szybciej jechać bo bez problemu powinno wyciągnąć 30km/h po modyfikacji jak jesteś lekki.

Hive ma Ninebota ES2, te z powiększoną baterią to ES4, niczym się nie różnią od ES2 oprócz baterii. Do ES2 można dokupić tą dodatkową baterię, po podczepieniu jej z ES2 robisz ES4
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@FLAC rozumiem, chodzi o użytkownika około 60 kg bo to żona miała by jeździć, a jak jest z trwałością takiego xiaomi? Chodzi mi o realny żywot przy codziennym użytkowaniu. Na ile kilometrów przewidziana jest bateria
  • Odpowiedz
@Julek00: ja sam nie mam ale z tego co czytałem to po roku intensywnego używania nie powinno być problemów, oczywiście może być tak że opona będzie do zmiany
  • Odpowiedz
@Julek00: Ciężko powiedzieć, ale na pewno więcej niż 20km. Normalnie bez modyfikacji było ok. 30km. Z tym, że ustawiłem sobie start od 1km/h z pełną mocą silnika i to pewnie najwięcej przeciąża baterię.
  • Odpowiedz
@Julek00: podobno jak jeździsz szybciej niż 25, szczególne >30 to mocno spada. Zawsze możesz zrobić moda na powiększoną, 2x większą baterię, koszt jakieś 500-600zł, wtedy powinieneś nawet przy szybkiej jeździe wyciągać >40km, nawet może 50.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@UberKatze 20 km to super wynik przy takich parametrach, do pracy ma 3.8 km w jedną stronę więc jeszcze za zakupy może jechać ( ͡º ͜ʖ͡º) chyba zamówię, bo 1600 zł w empiku, a chyba dużo więcej już nie potanieje od wprowadzenia pro.
@FLAC to już koszt podobny by był jak za wersję pro.
  • Odpowiedz
@FLAC: 500-600? Ja kupiłem akumulatory za 200zł, do tego jakiś pokrowiec jeśli nie chcemy tego wciskać do środka, kilka dodatkowych rzeczy i można się zamknąć myślę w 300-350zł.
@Julek00: Ja kupiłem swoją w Proline za 1500zł. Nie ma żadnego problemu z ich sklepem. Mojemu koledze wymienili na nową w 10 minut jak nagle przestała się uruchamiać.
  • Odpowiedz
@UberKatze: ja mówię o gotowym zestawie pokrowiec + cała bateria gotowa z BMS + montaż, firmy robią w tej cenie co podałem.

Jak chcesz rozszerzyć tylko wbudowaną baterię to wyjdzie taniej, jak sam robisz zewnętrzną to też, ale jednak BMS jest drogi dosyć.
  • Odpowiedz
@Julek00: na pewno kończy ładowanie. Pewnie ktoś słabo przetłumaczył instrukcję. Akumulatory Li-Ion nie lubią być ładowane do 100% w momencie kiedy nie będziesz ich używał (np ładowanie do 100% i 3 miesiące bez jazdy w zimie), jeśli chcesz przez dłuższy czas nie korzystać z hulajki to załaduj ją do ~60-70%.

Natomiast, baterie lepiej znoszą (mniej zużywają się) ładowanie 5x po 20% niż 1 ładowanie 0-100%. I o to chodzi z
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@UberKatze przymierzam się do zakupu ekranu od pro, bo jednak fajnie mieć trochę więcej informacji. Obejrzałem kilka filmików i zastanawiam się czy ten ekran faktycznie jest plug&play? Zmieniam wyświetlacz i aktualizuje przez mi home? Czy jeszcze jakieś zmiany żeby ten bluetooth nie mrugał?
  • Odpowiedz