Wpis z mikrobloga

@wykopowy_brukselek: no wiadomo, że teraz każdy janusz będzie miał z tego kartę przetargową ( ͡° ͜ʖ ͡°) na szczęście ja mam normalnego pracodawcę, który też stara się jak najmniej oddawać mateuszkowi i jego parobkom
@kicjow: gratki wiec
ja ogolnie na nic sie juz nie lapie bo 40tka na karku do tego nie mieszkam juz w Polsce i nie mam tam firmy, ale sporo sposobow tearz bwedzie na oszustwa
co za problem zatrudnic na zlecenie kuzyna czy innego pociotka i dzielic sie zyskami na podatku?
nawet na dzialalnosci jednoosobowej ze studentem sie bedie oplacalo kombinowac bo jednk zysk na podatku duzy do 85k
@kicjow: jak słyszę, że jesteś ubezpieczony na uczelni to mnie coś trafia... jesteś ubezpieczony pod rodziców a nie na uczelni. Uczelnia nie zajmuje się ubezpieczeniami zdrowotnymi.
nie ma gdzieś kalkulatora?
patrze na jakiś przykład gdzie podane jest uop 2100 brutto czyli teraz 1530 netto, po tej zmianie 1639 netto
i w kalkulatorze te 119 to 'zaliczka na pit'

przy 3k netto na uz będąc studentem i ubezpieczonym z uczelni/rodzice wychodzi 3505 brutto koszt pracodawcy czyli 505 zł brutto zaliczka na pit (tak samo w kalkulatorze kwot brutto/netto jest to opisane)

czyli 505 zł jakoś za dużo się wydaje
@Luigi93: xD następny co wie lepiej ode mnie gdzie jestem ubezpieczony. Wyobraź sobie, że właśnie składałem wniosek o ubezpieczenie przez podmiot uczelni wyższej, gdyż nie chciałem być już ubezpieczany przez rodziców.
@Luigi93: jak słyszę, że

Uczelnia nie zajmuje się ubezpieczeniami zdrowotnymi.

to mnie coś trafia...

Zgodnie z postanowieniami Ustawy z dnia 6 lutego 1997 r. o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym, (Dz.U. nr 28, poz. 153, z póź. zmian.) obowiązkiem Uczelni jest zgłoszenie do ubezpieczenia, poprzez ZUS, studentów i uczestników studiów doktoranckich (zwanych dalej doktorantami) którzy:

nie powstają na wyłącznym utrzymaniu osoby podlegającej ubezpieczeniu lub też nie podlegają obowiązkowi ubezpieczenia z innego tytułu

Za
@xaro: przecież masz kalkulatory wynagrodzeń (np. wynagrodzenia.pl, pracuj.pl) i tam masz wykazany podatek dochodowy, którego nie płacisz przy zerowym picie, więc na moje dostajesz całe brutto do łapy