Wpis z mikrobloga

@kamil-wasniewski: Nie mam twittera. Fajnie zawsze manipulujesz ale dla mnie i tak jest to słabe.

urząd nie uznał kryptowalut jako środek płatniczy, tylko odniósł się do opodatkowania transakcji z ich użyciem

a co to według ciebie
  • Odpowiedz
@m00n: no naprawdę super news... Nic się nie zmieniło i to ma być taka bardzo dobra, wręcz przełomowa ( ͡° ͜ʖ ͡°) informacja?
Jedynie w Polsce, jako kraju UE chcą wprowadzać opodatkowanie każdej transakcji. Większość krajów podpina zyski z krypto pod podatek dochodowy.
  • Odpowiedz
@kamil-wasniewski: Co się nie zmieniło? To jest OGROMNA zmiana. Dalej nie rozumiesz widzę. Nie chodzi o podatek dochodowy tylko moment w którym powstaje obowiązek podatkowy i w większości krajów użycie kryptowaluty do zakupu towarów i usług traktowany jest jako barter i podbiega pod podatek dochodowy. Czyli jesli kupiłem sobie tv za btc i zapłaciłem za niego 1000zł to muszę zapłacić w takim momencie 180zł podatku dochodowego bo traktowane jest to
  • Odpowiedz
@m00n: nie każdą transakcję traktują jak pieniężną, więc nie są uznane jako pieniądz... Jedynie w przypadku użycia kryptowalut do dokonania płatności, stosują te same zasady opodatkowania, jak w przypadku transakcji pieniężnej.
  • Odpowiedz
nie każdą transakcję traktują jak pieniężną

Jedynie w przypadku użycia kryptowalut do dokonania płatności

@kamil-wasniewski: Nie brnij już w to dalej, bo dojdziesz jeszcze do tego, że pieniądz służy do wykonywania płatności( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@InPay: W artykule zresztą jest napisane:

Według niemieckiego ministerstwa rozporządzenie tego rodzaju zostało wydane w oparciu o decyzję europejskiego Trybunału Sprawiedliwości z 2015 roku odnośnie podatku od wartości dodanej (VAT). Decyzja ta tworzy precedens dla krajów wspólnoty do opodatkowania bitcoina, dając im jednakże możliwość tworzenia wyjątków dla różnego typu transakcji z ich wykorzystaniem.

Czyli IMO, na podstawie wcześniejszego zwolnienia z VAT-u zrobili teraz to samo z dochodowym.
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: Japonia szybko wprowadziła regulacje dotyczące kryptowalut i o ile tam to nie dziwi, to nie słyszałem narazie nie słyszałem o żadnych ogólnoeuropejskich przepisach dotyczących kryptowalut. Na obecną chwilę jedyną oficjalną walutą w strefie euro jest euro, a w pozostałych krajach unii ich własne emitowane waluty.
  • Odpowiedz