Wpis z mikrobloga

Znajomy chce pożyczyć ode mnie 3 tys. na 3 miesiące. Jest On dłużnikiem alimentacyjnym zadłużonym na 50 tys. zł. Powiedziałem, że pożyczę mu, jeżeli odda mi 3300 zł i odda pod zastaw rejestrowy #bmw e46 (2,0 benzyna + gaz, 99 r., 300 tys. przebiegu). Czy jeżeli wpiszę, że maksymalna kwota zabezpieczenia to 6 tys. zł, to zwrócą mi się wszelkie koszty sądowe w przypadku egzekucji?

• 64
@GangsterUrodzony2005UA: jakis tam papier uprawniajacy do naslania komornika jest, przygotowany zgodnie ze wskazowkami adwokata, podpisany przy swiadkach i w ogole.

Czesc kasy w bolach wrocila - ale serio kolego, chce Ci sie? Po co Ci stres i w ogole?
@GangsterUrodzony2005UA bezpieczniejszy byłby zwykły zastaw, wtedy spisujesz umowę i bierzesz auto do siebie, przy rejestrowym auto zostaje u niego.
Wykopki się nie znają oczywiście, więc nie bierz ich zdania do siebie. Biorąc zastaw będziesz wierzycielem rzeczowym i będziesz miał pierwszeństwo przed wierzycielami osobistymi, więc jakiś inny komornik nie może ot tak zabrać mu tego BMW.
No nie, bo daje pożyczkę całkowicie za darmo nie licząc kosztów sądowych i od razu do ręki. Zaś zabezpieczenie rzeczywiście przewyższa w dużym stopniu wartość pożyczki, ale o tym ostrzegam 5 razy zanim podpiszę umowę i to nie jest zabronione.

@GangsterUrodzony2005UA: I pytasz wykopków o porady prawne.

Taki 2/10 baicik
@GangsterUrodzony2005UA: nie ucieknie nigdy od alimentów. Jak się uprze wierzycielka to pomimo upływu terminu na skargę pauliańską (5 lat), zawsze pozostaje odpowiedzialność karna z art. 300 KK. W przypadku gdy zostanie skazany to umowa darowizny upada jako niezgodna z prawem (art. 58 KC). Inną kwestią jest odpowiedzialność dziadków (art. 128 -129 krio) jeżeli on nie będzie mógł. A jak już przedmiot zastawu wróci to jesteś daleko w zaspokajaniu za alimentami (art.
@Xysz: Poddanie się egzekucji przez Twojego dłużnika z 777 KPC jest tak samo skuteczne, jak proponowany przez @mojarewolucja weksel. Tylko zastaw (zwykły lub rejestrowy), hipoteka (najskuteczniejszy) i przewłaszczenie na zabezpieczenie. To są jedyne prawilne sposoby zabezpieczenia.

@Obecnym: Babcia nie żyje.

@Dziekciu: Musi być rejestrowy, bo musi dać auto bratu na podróż do Holandii. Jak wspominałem w komentarzach, auto jest zarejestrowane na jego matkę, która nie jest zadłużona i w