Aktywne Wpisy
Ssslave +30
Shatter +1014
Czy komentator, dziennikarz, redaktor Mateusz Borek za każdym razem musi stosować, wykorzystywać, używać przy swoich wypowiedziach kilku synonimów, wyrazów bliskoznacznych, słów o podobnym znaczeniu w celu opisania, uplastycznienia, przedstawienia słownie sytuacji na boisku, placu gry, zielonej połaci marzeń polskich kibiców?
#mecz #reprezentacja #pilkanozna #kanalbekowy #borek
#mecz #reprezentacja #pilkanozna #kanalbekowy #borek
Wczoraj nastawiłem swoją pierwszą warkę z brewkitu ( Black Rock - pale ale ). Po 4 godzinach fermentator zaczął bulgotać, natomiast po 18 godzinach pojawiła się 1cm piana. Czy jest się czym martwić jeśli chodzi o grubości piany? Temperatura brzeczki to ok 25-6 stopni
#piwowarstwo
@Algeroth: Czy to piana jest wskaźnikiem fermentacji? Nie, więc grubość piany jest bez znaczenia, czasem piany w ogóle nie ma.
To się nie uda, temperatura za wysoka.
@Algeroth: Z perspektywy drożdży to bardzo dobra temperatura, nie zginą i pewnie będą pracować szybciej niż normalnie (bulkanie rurki po 4h to potwierdza, choć warto pamiętać że to przeważnie żaden wyznacznik, bo to oznacza tylko tyle że ciśnienie w środku jest wyższe niż na zewnątrz (bez względu na przyczynę), jak naciśniesz pokrywę to też zabulka), ale to za wysoka temperatura z perspektywy piwowarskiej, bo drożdże narobią sporo zanieczyszczeń których
Dzięki za konstruktywną i rzeczową odpowiedź. Czy jest sens próbować chłodzić fermentator w wannie z zimną wodą? To spowoduje teoretycznie różne skoki temperatur przy wyjmowaniu/ wkładaniu
@Goglez
Dzisiaj otworzyłem fermentator, piana zeszła calkowicie. Nadszedł czas na test ( ͡º ͜ʖ͡º)
Mimo że faktycznie temperatura była za wysoka, to piwo sprawia wrażenie pijalnego, nawet tragedii nie ma jeśli chodzi o jakieś odczucia w kwestii smaku. Posmaku spirytusowego jakiegoś specjalnie nie ma, ale na pewno to piwo byłoby lepsze gdyby były lepsze warunki ;) jutro przeleje do drugiego fermentatora na cichą i w przyszłym
@jmyung
Dzisiaj po 1.5tyg od zabutelkowania i dobie w lodówce nastąpił czas na spróbowanie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Stwierdzam że petarda. Faktycznie wyczuwalne aromaty alkoholowe, natomiast jakoś nie specjalnie mi to przeszkadza. Piwo z wyczuwalną goryczką się nagazowało można powiedzieć wystarczająco. Użyłem 150g glukozy krystalicznej. Piana która się pojawia praktycznie od razu znika, trochę kiepsko ale cóż. W każdym bądź razie piwo imo bardzo pijalne. Gdyby nie
Ale znam to. Ja próbuje mała buteleczkę po kilku dniach ( ͡° ͜ʖ ͡°)