Wpis z mikrobloga

Hej Astromirki, próbował ktoś z was kiedyś robić astrofoto analogiem? Wpadł mi w ręce Zenit 12XP a analoga nigdy wcześniej w rękach nie miałem a chcę się dowiedzieć z czym to się je. Da się nim jakieś klimatyczne fotki chociażby Księżyca strzelić sensownie? Nie mogę coś na forach znaleźć info i wolę tutaj też spytać

#astrofoto #fotografiaanalogowa #fotografia
paliakk - Hej Astromirki, próbował ktoś z was kiedyś robić astrofoto analogiem? Wpadł...

źródło: comment_ZZtFMUqCzTVZMTrfq0yAmIQz7QVwUjvu.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@paliakk: Na flikr.com można znaleźć sporo astrofotografii na kliszy. Moim zdaniem bardzo fajnie wyglądają, ale chyba bez podstawy z napędem i naprowadzaniem to ciężko (dlatego sam się za to nie zabieram). Księżyc jest jasny, więc generalnie nie powinno być większego problemu, w razie czego możesz popróbować na cyfrze i odpowiednie parametry ustawić na zenicie.
  • Odpowiedz
@paliakk: Niestety chyba lipa z tym, szczególnie w zenicie. Analogi z lat 90tych powinny mieć jakieś dłuższe czasy naświetlania.
Z prowadzeniem to foty można super porobić:)

P.S. Chodziło mi o flickr.com (zjadło mi "c")
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@flamezz właśnie się zastanawiałem czy ktoś zauważy, nie nie mam XD mój błąd, chodziło mi o to że będę dziś robił
Myślę nad kupnem swojego analoga bo to brata jest. Dopiero może efekt wyjdzie za tydzień dwa
  • Odpowiedz
w ogóle macie jakiś sposób na długie czasy bez wężyka?

@paliakk: samowyzwalacz, w zenicie to taki przekręcany dzyndzel w przedniej części aparatu.
  • Odpowiedz