Wpis z mikrobloga

@quarox: Bardzo się cieszę, że nowe audi. Fajne auta, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Nie myśl, że bóldupię czy coś bo zarabiam podobnie, ale... kurcze niby APL jest spoko, bo BMW czy Benz nie ma takiego finansowania to fakt. 1. Niestety te ceny katalogowe to moim zdaniem zdzieranie, bo biorąc normalny leasing pewnie dałoby zejść do 230 tys, albo załapać się na jakąś fajną sztukę już gotową.
2. Do
  • Odpowiedz
@Wloczykij2: Aa ok. Znam kilku marynarzy to sie rozliczaja nawet nie w Polsce.
Tez bym nie kupowal nowych aut gdyby nie firma. Tak odliczam polowe vatu i 19 dochodowego. Inaczej moim zdaniem za duzo sie traci tym bardziej przy tak niskich przebiegach jak OP
  • Odpowiedz
Ja sie rozliczam w Polsce.

@Wloczykij2: Pozwole sobie zapytać - na jakiej zasadzie? Normalnie drugi próg podatkowy czy jak to wygląda, że nie masz firmy? Przy tych kwotach to chyba najbardziej DG i liniowy by się mogło wydawać najlepiej pasuje?
  • Odpowiedz
@nie_programista_20k: To nie tak prosto, bo w ciagu roku pracuje na wodach roznych krajow z ktorymi Polska ma podpisane umowy o podwojnym opodatkowaniu, do tego dochodza roznice w kontraktach, czasami jest np. Cypryjski, Norweski itp. Czasami podatku jest 0%, czasami jestem podwojnie opodatkowany np. w Polsce i Holandii. Ostatnio robilem na szelfie UK, ale tylko troche wyjechalem poza kwote wolna od podatku 12,5k funtow. Teraz jestem w Norwegii, na poczatku roku
  • Odpowiedz
@Glos_normictwa: Tak bardzo, nie mam nic zlego do powiedzenia. Wszystko tak jak bylo mowione na poczatku tak jest teraz, nie wyszly jakies dodatkowe koszty czy cos. Place rate co miesiac i w sumie tyle. Jedyne co bym zmienil to... limit km na 3 lata, bo jezdze pol roku a zrobilem tyle km co powinienem zrobic w 2 lata xD Bede musial doplacac niestety troche kasy pod koniec
  • Odpowiedz