Wpis z mikrobloga

Hej mirki mam pytanie myśle o zamianie sigmy 35 mm 1.4 ART na Sigme 18-35 1.8 art + dokupienie obiektywu 85 mm canona 1.8 f
Mój sprzęt teraz
Canon 80 D
Sigma 35 mm art
Canon 50 mm 1.8
18-55 kit
50-200 kit
Co myślicie o takiej zamianie ? Rzadko używam przysłony 1.4 a głownie robię reportaże i czasem sesje plenerowe (gdzie i tak rzadko schodze poniżej 1.8 ), bardziej martwi mnie obrazek który 35 mm dawała super, miał ktoś obie?

#fotografia #pytaniedoeksperta #pytanie #canon #sigma
  • 11
@wrotek1999: sam sobie odpowiedz czy potrzebujesz jasnego szerokiego zooma. Ja potrzebowałam czegoś poniżej 20mm, więc sprawa jest prosta, ale nigdy zoom nie dorówna stałce. Z racji pupolarności bezluster i tego, że nie pojawią się w najbliższym czasie żadne godne FF od canona, a jedyna jaka spełni moje wymogi kosztuje 23 klocki nówka, wzięłam 18-35 i ten obiektyw miażdży i powala na łopatki. Celność AF czasem zawodzi, np to kompletnie nie jest
@kj5: Nie powiedziałbym, że dorównuje, a dalej jest z 1 EV w plecy i to w stosunku do takich konstrukcji jak 8 letni 5dmk3.
Nie miałem w rękach X-T3 ale patrząc po wycinkach z DPR to ten szum z Fuji wygląda fatalanie, jest strasznie niskoczęstosliwościowy i podejrzewam, że już praktycznie nieodszumialny w PP. W stosunku do nowych aparatów da różnica już będzie wynosić 1.5-2 EV.
Już tak nawet pomijając dyskusję o