Aktywne Wpisy
Nafaros +129
Czas na małą aktualizację
#lewandowski
#lewandowski
aulus +12
#wojna #ukraina #rosja największy mit tego konfliktu to cywilizacja zachodnia kontra cywilizacja barbarzyńska.
To są barbarzyńcy kontra barbarzyńcy, u jednych i drugich są oligarchowie, którzy mimo konfliktu dalej się bogacą, łapanki na mielenie mobikow są po obu stronach, bezduszne traktowanie najniższych rangą, no i straty po obu stronach są cenzurowane u siebie.
To są barbarzyńcy kontra barbarzyńcy, u jednych i drugich są oligarchowie, którzy mimo konfliktu dalej się bogacą, łapanki na mielenie mobikow są po obu stronach, bezduszne traktowanie najniższych rangą, no i straty po obu stronach są cenzurowane u siebie.
#policja #polskapolicja #bron #heheszki
?
@dudi-dudi:
Broń rozładowana, zabezpieczona nie wystrzeli.
@avltree: Jak dokładnie popatrzysz, to zobaczysz, że broń tu jest lepiej zabezpieczona przed wypaleniem, niż w kaburze.
Przecież tu stoją na baczność. To zupełnie dwie różne sytuacje.
Tak, co do zasady się zgodzę. Ale przecież i od tej reguły są wyjątki, szczególnie jest nim podwójne repetowanie zakończone potwierdzeniem pustej komory. Przecież jeśli chcesz np. rozebrać broń do czyszczenia, to musisz upewnić się, że komora jest pusta zanim przystąpisz do rozebrania, nawet połowicznego.
*Każdą niesprawdzoną broń.
@avltree:
Podwójne przeładowanie to błąd, przeładowuje się raz.
@Slucham_psa_jak_gra_:
A jaki cel niby miałoby drugie przeładowanie?
Jak inspekcję komory prowadził istruktor, to rzeczywiście było tylko raz.
To chyba mówił jakiś kapral z kwadratową głową. Odpinamy magazynek, przeładowujemy, oddajemy strzał w bezpiecznym kierunku.
@Slucham_psa_jak_gra_: No byli tacy co robili wyjątki... no i już nie żyją, albo ich bliscy nie żyją. Przykład? Ostatnia śmierć kursanta w szkole policyjnej. Bron miała być bezpieczna... no i nie była.
@bialyjakbialek: Popsuty pazur wyciągu, który nie zawsze chwyci kryzę łuski?
@avltree:
Jak masz jakiś materiał o tym, to też chętnie poczytam.
Przy przeładowaniu sprawdzasz czy coś siedzi w komorze a jak nie sprawdzasz i wystrzelisz przy oddaniu strzału to następną czynnością jest oddanie broni do rusznikarza. Poza tym to zauważysz dużo wcześniej jak się broń będzie cięła.
@M4lutki:
Dlaczego to nie wiem może to wina #!$%@? strzelb ale chyba od początku nie lubiły jak się ją na pusto przeładowywało.
Nie uważaj tylko przeładowuj dwa razy i pisz jaki rezultat na strzelbach bo aż jestem ciekaw ;p Hatsany jest tną przynajmniej te z pierwszego wypustu ;p
Ja tylko sobie rekreacyjnie, na strzelnicach.
Nie, ja cywil.
@M4lutki: Dlatego nie przeładowuje się dwa razy na szybko, tylko odciąga zamek do tyłu i sprawdza komorę nabojową. I to jest poprawne sprawdzenie broni.
@bialyjakbialek: Przecież to oczywiste, że sprawdzam komorę, sprawdzam ją nawet dwa razy o czym później. Zepsuty pazur wyciągu to pierwszy lepszy powód. Może być również uszkodzona kryza łuski, zabrudzenie, rozdęcie łuski w komorze, cokolwiek. Zawsze majtam kilka razy, bo jeśli majtne raz i coś zostanie to
Jeśli nastąpiło rozdęcie łuski czy uszkodzona kryza to nastąpiło po strzale więc broń po strzale kontrolnym będzie rozładowana. A jeśli jest uszkodzony pazur wyciągu to skąd pewność, że zadziała za drugim, trzecim
Uszkodzona kryza nie musi być po strzale. Wyczyszczenie broni ma również na celu przygotowanie jej do kolejnego ładowania, mam na myśli pusta komorę.
@bialyjakbialek: Bo nie musi
Nie musi ale może przecież więc dlaczego nie 101 razy? Rozmawiamy tu o sytuacji przecież czysto hipotetycznej dla, której uzasadnione byłoby przeładowywanie więcej niż raz.
To jest sprawdzenie i ma na celu sprawdzenie
Dla mnie to jest zwyczajnie pozbawione sensu i wręcz zwiększa ryzyko błędu przy wpadnięciu w rutynę (za krótkie ruchy nie dociągające łuski do wyłuskiwacza, zbyt pobieżny rzut oka na komorę, etc.).
Moim zdaniem lepiej raz, powoli i dokładnie.
Ale może się nie znam (:
Komentarz usunięty przez moderatora