Wpis z mikrobloga

Przedostatnia sesja #psychoterapia za mną ( ͟ʖ) już dawno mogłam odpuścić terapię, bo cel jaki sobie obrałam na początku został "osiągnięty" kilka wizyt temu, tak #psycholog mówiła, ale chciałam jeszcze wyprostować parę innych spraw ze sobą. Nie żałuję, najlepiej wydany tysiąc. Naprawdę nie warto się męczyć i żydować na terapię.
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JoeMarshall: Nie pojmuję w jaki sposób to może działać, chyba tylko jeżeli ktoś w to wierzy.Podobnie jak z wiarą w Boga, podobnie jest chyba z wiarą w psychoterapię, ale ona obiektywnie nie działa.Co z tego że zrozumiem dlaczego myślę tak a nie inaczej, przecież to nie rozwiąże problemów które ktoś ma na zewnątrz np. Długi, ojca alkoholika, prześladowanie przez rówieśników...Rozumiem branie leków bo one zmieniają chemię w mózgu, ale wydawanie
  • Odpowiedz
@Tajemnicza_Melancholijna_Postac: psycholog chyba powinien mieć cię w dupie i się specjalnie nie angażować. Książki i podcasty nie ocenią z zewnątrz sytuacji z Twojego życia i nie powiedzą co i dlaczego tak się stało. Też wydawało mi się, że potrafię się ogarnąć sama, ale nie, nie potrafiłam. Druga sprawa, to podejście do terapii - jeżeli liczysz na to, że psycholog coś tam powie i wystarczy, to nie wyjdzie nic z tego.
  • Odpowiedz
@JoeMarshall: Chyba nie napiszesz że problemy ze złością stawiasz na równi z problemami chłopaków którzy w czasach insta urodzili się niscy, brzydcy, wychowali w patologicznym syfie czy byli przez innych gnębieni przez całe swoje dzieciństwo i okres nastoletni...Wiem że bezsensu jest licytowanie się kto ma gorzej, ale jeżeli tylko dlatego tam chodzisz, to jest to błahostka przy tym na co cierpią prawdziwe przegrywy.No i w takich sprawach faktycznie psycholoszka może
  • Odpowiedz
@JoeMarshall: Bardziej chodzi mi o to że ogólnie wiele rzeczy obiektywnie nie ma żadnej mocy, że dopiero gdy uwierzymy że coś działa, wtedy to nam pomoże.No, ale za dużo filozofuję, w każdym razie dobrze że ci to pomaga, wszystkiego dobrego.
  • Odpowiedz
@Tajemnicza_Melancholijna_Postac: myślę, że 90% problemów tych chłopaków wychodzi z ich głowy, ewentualnie za bardzo się przejmują co inni o nich pomyślą, wystarczy poczytać odpowiednie tagi. Nie mówię, że u psychologa zmienią się w chadów 1,9 m, programista 15k, ale jeśli by chcieli wyszliby z przegrywu. JEŚLI BY CHCIELI. Nawet jeżeli magicznie zostali by chadem 1,9m, to mentalnie nadal byliby przegrywami. Fakt, ja sobie nie wkręciłam, że jestem 2/10 i w
  • Odpowiedz
@Tajemnicza_Melancholijna_Postac: Bardziej chodzi mi o to że ogólnie wiele rzeczy obiektywnie nie ma żadnej mocy, że dopiero gdy uwierzymy że coś działa, wtedy to nam pomoże.No, ale za dużo filozofuję, w każdym razie dobrze że ci to pomaga, wszystkiego dobrego. no mniej więcej tak to działa, tylko trzeba chcieć i znaleźć kogoś, kto ma wiedzę na ten temat.
  • Odpowiedz