Siema Mirki; jako że wakacje dopiero ruszają postanowiłem zrobić coś dla dobra ludzkości => pomiar czasu chłodzenia piwa xD wstępne testy wyglądają obiecująco; należało by jeszcze zamontować czujniki na różnych głębokościach piwa; sprawdzić różne orientacje; przeprowadzić analizę statystyczną; stestować patenty na szybkie chłodzenie... pytanie czy chcecie te dane?
@inzynierBek możesz pokazać kod w pythonie? Wrzucasz to do dataframe'u i później wykres z matplotlib? Ale jak w ogóle badasz temperaturę? Jakoś przez Arduino? Bo nie ogarniam tematu w ogóle, a wydaje się mega ciekawe.
@inzynierBek: patent na szybkie chłodzenie - owijasz butelkę/puszkę ze dwiema warstwami ręcznika papierowego/cienką szmatką która wcześniej jest nasączona wodą i do zamrażalnika. Imo działa. Druga sprawa - chłodzenie będzie postépowało różnie przy różnych butelkach, ba różnie przy różnych gatunkach piwa/zawartości alk. Dobrze byłoby zrobić kilka testów różnych układów i wyprowadzić jakąś średnią. Ja jestem zainteresowany, wołaj.
@inzynierBek: się śmiej, u mnie w robocie naprawdę robimy testety do takiego podajnika na p--o i tam były bardzo zaawansowane badanie odnośnie tego piwa xd
@TroglodytaGerwazy: Niestety jeśli dokona pomiaru na otwartym piwie, to będzie niemiarodajny. Im wyższe ciśnienie, tym wolniej się chłodzi. Sprawdźcie na Coca-Coli przed otwarciem i ledwo po otwarciu. Ta druga zamraża się znacznie szybciej.
@sartek: temp pewnie bada przez ds18b20, a reszta tak jak napisałeś, z arduino możesz odczytać temp i potem dać do tego dataframe, a reszta to prosty skrpypt w Pythonie. Z tej czerwonej puszeczki może przesyłać z arduino dane przez np rf443 do rpi czy tam przez bluetooth, WiFi, na kompa od razu @Nutramigen: Pewnie ds18b20
@KiszeKapuste: @yahoomlody: panowie, to chyba oczywiste, że pije się tylko piwa craftowe. Nawet nie sięgam po tańsze, niż 12 zł za 0.33. Nie pijam szczochów, tylko prawdziwe p--o dla koneserów ( ͡°͜ʖ͡°)( ͡°͜ʖ͡°)( ͡°͜ʖ͡°)
#p--o #lato #chlodzenie #inzynieria #python #technologia #arduino #druk3d
To spróbuj gaśnicy CO2.
@raFFcio:
Druga sprawa - chłodzenie będzie postépowało różnie przy różnych butelkach, ba różnie przy różnych gatunkach piwa/zawartości alk. Dobrze byłoby zrobić kilka testów różnych układów i wyprowadzić jakąś średnią.
Ja jestem zainteresowany, wołaj.
@Nutramigen: Pewnie ds18b20