Wpis z mikrobloga

@DoItAgain: @d_k_: @Polanin: no dobrze, załóżmy że zacznę uczyć się programować itp

TAK naprawdę to chodzi mi o ramię które będzie mało się ruszać, zależnie od tego co będzie tam robione. Coś na wzor ramienia lakierniczego czy spawalniczego
  • Odpowiedz
@DoItAgain: nauczać go, tylko że nie będzie to jedna rzecz i z czasem ta lista będzie rosnąć. Powiedzmy :
żeby mógł pomalować kubek mały, kubek duży, później może talerz, następnie filiżankę, kieliszek i różne różne.
W późniejszym czasie chciałbym może nawet yo sprzedawać Januszexom,, a wiadomo każdy Janusz co innego robi :)

BTW można nauczyć robota bez programowania?
  • Odpowiedz
@pu100stan: można nauczyć robota bez programowania, ale to raczej komercyjne rozwiązania do tego bez komunikacji z resztą linii.
Jeśli chcesz uczyć się to znajdź jakiś opensource i tyle.
  • Odpowiedz
@Polanin: @DoItAgain:
No z tym panelem ABB to prostsze rozwiązanie się wydaje niż nauka programowania.
Dobrze, a co z samym ramieniem? Widzę że jest to dość drogie ABB od 50.000$$(też widziałem za 1200 na allegro jakieś ramię, ale na filmiku w ogóle nie chodzi płynnie, a jednak to ważne).
  • Odpowiedz
@DoItAgain: jeżeli zdaloby egzamin u mnie, to sprzedaje tego robota wraz z innymi akcoseriami to klienta. Nauczonego lub zaprogramowaneg.o.
Może być taki polprofesjonalny nawet :))
Gdzie go w----------e, może jeszcze leży :))
  • Odpowiedz
@DoItAgain: tak wygląda programowanie większości komercyjnych robotów. Do tego ABB ma jeszcze oprogramowanie do wizualizacji robota. Tyle, że on chce zrobić swojego robota, więc to nie tędy droga.
  • Odpowiedz
@DoItAgain: @Polanin: cała maszyna - gotowa nie powinna kosztowac więcej niż 100 tys netto bo będzie ciężko to sprzedac. Koszty konstrukcji (bez robota) to około 25 tys zł. Więc zostaje jakieś 60 tys na robota
  • Odpowiedz