Wpis z mikrobloga

Mirki mam pytanie posiadam obecnie router TP-Link TD-W8961N wcześniej miałem tego netia SPOT taki czarny. I dalej ten internet jest taki se.... Czy zmiana na router np: TP-Link Archer VR400 lub ASUS DSL-AC51 poprawi coś z pingiem lub zasięgiem i mocą WIFI? Niby w umowie z netia Szybki Internet Max 20 a na teście wychodzi max 8-9 mb. Czy jest może gdzieś forum jakiś speców co by mi doradzili co i jak żeby to wykorzystać jakoś bo na kablu na lini a #!$%@? gorzej niż radiowy.

#netia #neostrada #tplink #asus #sieci #internet #router #siecikomputerowe
  • 17
  • Odpowiedz
@patoologiaa Mam tę samą ofertę i router też od tp-linka i wyciągam maksymalnie podczas pobierania 1.6Mb/s czyli około 12Mbps. Nic lepszego z tych starych linii się nie wyciągnie.
  • Odpowiedz
@patoologiaa chodziło o kabel telefoniczny. Zmieniłem na znacznie grubszy - ekranowany. Ale to z powodu, że u mnie router leży na stoliku przepełnionym elektroniką. Poza tym te prędkości, które wspominałem, to na wifi, 2 ściany od routera. Sprawdzaj internet na testmy.net . I karta wifi też jest ważna. Oryginalna w laptopie słabo chodzi. Kup adapter wifi wn722n w wersji 3, chyba, że masz linuxa. Ja bym od tego zaczął.
  • Odpowiedz
@SirRobot: u mnie tylko chodzi o kabel wifi jakoś przeżyje. Chodź dziś będę próbował coś jeszcze kombinować ale chyba taka wymiana na kabel większy grubszy niema sensu bu u mnie router jest za TV zaraz więc chyba niema żadnych zakłóceń.
  • Odpowiedz
@patoologiaa u siebie jak podłącze lapka przez ethernet to chodzi gorzej niż przez wspominaną kartę. Ale na przykład mibox chodzi lepiej na kablu niż przez Wifi. To zależy od karty sieciowej ( ethernet czy wifi ) lub sterowników. Pamiętam jak mi Windows instalował stery, przez które połączenie się ścinało, a na tych od producenta było wyśmienicie.
  • Odpowiedz
@patoologiaa: kiedyś miałem taką sytuację u klienta że przy enkapsulacji pppoe zrywalo połączenie wogole a sesja cały czas trwała. Zmieniliśmy na starsza wersję i śmigało. Możesz sprawdzić właśnie też sterowniki tak jak pisał @SirRobot
  • Odpowiedz