Wpis z mikrobloga

Powszechnie wiadomo że biały chleb jest bardziej szkodliwy niż uran czy azbest i wystarczy na niego popatrzeć a człowiek tyje i zaczyna chorować ale jak jest z ciemnymi chlebami? Piekę chleb z otrębami i nasionami słonecznika i dyni z następującym makro;
Białko : 17.2
Węglowodany : 55.5(w tym cukry 2.75)
Tłuszcze : 9.25 (w tym nasycone 1.5)
Błonnik 13.8
Czy to jest dobry zdrowy chleb? Zjadam go dziennie około 50-100g
#dieta #zdrowie #dietetyka #zywnosc #zywienie #medycyna #chleb #bojowkapiekarska
  • 8
  • Odpowiedz
@Gensek: jeśli pełnoziarnista to super, dodatkowo zakwas zjada cukier dodany do ciasta - bardzo dobry chleb. Również taki często piekę.
  • Odpowiedz
jeśli pełnoziarnista to super


@Olanna: Jeszcze dodaje dużo otrąb żeby podnieść błonnik trochę. Na 400g mąki i 125g mąki w zakwasie daje 100g otrąb
  • Odpowiedz
@Gensek: Powszechnie to wiadomo, że biały chleb jest tak samo szkodliwy jak biały ryż. Czyli gówno prawda. Ludzie zamiast pogodzić się z tym, że za ich zwały smalcu odpowiada #!$%@?, szukają magicznie tuczących produktów.
  • Odpowiedz
@Gensek: W ilości 50-100g dziennie żaden chleb ci nie zaszkodzi. Biały, ciemny, zielony, jakikolwiek. Szkodliwe jest przejadanie się i idąca za tym otyłość.
  • Odpowiedz