Wpis z mikrobloga

Cześć mam małe pytanie, chce obniżyć sygnał audio tak o połowę. Zrobiłem to dzielnikiem. Wiem też że można szeregowo rezystor ale wtedy ucina mi też wysokie częstotliwości. Teraz mam po prostu dwa rezystory i z jednego biorę mniejsze napięcie. I moje pytanie. Czy dzielnik wprowadza jakieś zmiany w sygnale audio?
#elektronika #politechnika #prad #elektryka #fizyka #elektrotechnika
kolonko - Cześć mam małe pytanie, chce obniżyć sygnał audio tak o połowę. Zrobiłem to...

źródło: comment_DeBIaLF2uEvQ52BMQ89I8LVnkxWwqgku.jpg

Pobierz
  • 10
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kolonko: tylko amplituda się zmniejszy razy dwa

@Sidney1: skąd ta pewność? Amplituda będzie zależała od R1 R2 oraz od impedancji źródła i odbiornika.
@kolonko: napisz co to za układ. Generalnie sygnał obniża się przed wzmacniaczem końcowym. W twoim przypadku niepotrzebnie grzejesz wzmacniacz. Twój dzielnik nie powinien mieć wpływu na jakość sygnału.
Czy dzielnik wprowadza jakieś zmiany w sygnale audio?

@kolonko: sam dzielnik nie, ale po drodze masz kable, które z kolei mają swoją pojemność, więc możesz przez to tłumić wysokie częstotliwości. Wyjściem może być dzielnik z kompensacją, albo umieszczenie tego dzielnika jak najbliżej odbiornika audio (a nie przy źródle sygnału).
@wedrowycz: @zetisdead: zrobiłem sobie splitter audio. I po prostu sygnał z przedwzmacniacza gramofonowego jest za duży dla samplera i przed wejściem samplera zrobiłem sobie dzielnik tak 1/3 sygnału (z kalkulatora online) i jest ok. Tylko tak teoretycznie zastanawiałem się czy to tłumi jakieś częstotliwości. To że przewody no to bym pominął ;)