Wpis z mikrobloga

Ostatnia zagraniczna wpadka Dudy rozeszła niemal bez echa, a przecież można się zastanawiać czy nie przebiła ona wszystkich wpadek Komorowskiego razem wziętych. Mówię o faktycznym zasięgu a nie wykreowanym przez prawicowe trole w polskim necie. Chodzi o opinię Dudy, że Rosjanie nie są tak mężni jak Polacy.
Pomimo to i tak Duda będzie miał opinię godnego reprezentanta, a Komrowski ciamajdy o którego trzeba było drżeć podczas zagranicznych wizyt.
Taki jest efekt tego, że wpadki Komorowskiego były wykreowane przeważnie przez upolitycznione polskie media, a wpadka Dudy faktycznie wzburzyła dziesiatki milionów ludzi.
Mamy więc sytuację gdy przeciętny Polak wstydzie sie wtedy gdy wstydzić mu się każe portal Wpotylice, Niezależna, Fronda, głowna Wykopu i prawackie profile rozpowszechniajace fejka o krzesle na które niby wszedł Komorowski, a nie wtedy gdy dana wypowiedź faktycznie wzburzyła społeczeństwa za granicą.
Śmieszy mnie, że tego typu osoby mają się za obiektywne i samodzielne w ocenie informacji.

Głupawa wypowiedź Dudy sprawiła, że Rosjanie mają kolejny powód aby wyszydzac Polaków.
Wypowiedź Dudy ma zbliżoną wartość i sens jak gdyby prezydent Ukrainy powiedział publicznie -''Tym się Ukraińcy różnią od Polaków, że mają wielką historię''.
Pomyśłcie jak wtedy zareagowalibyście i już będziecie wiedzieć jak zareagowali Rosjanie.

Na dodatek żenujące jest, że prezydent takie uwagi na temat innych narodów w ogóle wygłasza. To jest przecież coś w stylu gadki o uczeniu Francuzów jedzenia widelcem.
Od takich wypowiedzi to są tzw. bulterierzy polityczni, a nie prezydent. Patrzcie na Putina. Tyle lat rządzi, a ciężko tego typu wypowiedź mu przypisać. To jest poziom Żyrinowskiego.

I chociaz to ledwo jedna wypowiedź to przyćmiła wielominutowe przemówienie i pozwoliła rosyjskiej propagandzie zadziałać.

Nie pierwszy raz okazało się, niestety, że kiedy Duda mówi od siebie, bez kartki, grożą kłopoty.

Cały felieton na temat wpadki Dudy klik

#neuropa #4konserwy #polityka #rosja #duda
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 34
@szurszur

Ostatnia zagraniczna wpadka Dudy rozeszła niemal bez echa, a przecież można się zastanawiać czy nie przebiła ona wszystkich wpadek Komorowskiego razem wziętych

Nie, nie przebiła xD
  • Odpowiedz
@Volki: Skoro nie przebiła to dawaj linki do japońskich programów gdzie wzburzeni Japończycy krzycza po tym gdy Komorowski wszedł na krzesło i na wyścigi obrażają Polaków.
  • Odpowiedz
a Komrowski ciamajdy o którego trzeba było drżeć podczas zagranicznych wizyt.

@szurszur: A nie byo tak? Komorowskiemu zawsze brakowało taktu. Prezentował się kiepsko, zachowując sie niczym prezydent jakieś byłej sowieckiej republiki.
  • Odpowiedz
  • 4
@kyloe Ja piszę o konkretnej sytuacji, a ty teraz mieszasz w to jego całą działalność xD

Przejmowanie retoryki gazety Polityka, która pisze takie lewackie pierdoły i wysrywy, że nawet ja, który nie lubi Dudy, staję w obronie prezydenta. xD
  • Odpowiedz
@dom_perignon: No przegladajac zagraniczne portale jakoś nie zauważyłem aby Komorowski był tak postrzegany. Wpadek ''wewnetrznych'' Duda też ma sporo gdy mówi z głowy. Nawet jedna wypowiedz do reklamy trafiła '' ta o uczeniu sie'' w innej wygladało jakby Duda był pijany.
  • Odpowiedz
@januszniepije: No to mało jak na początek? To pójdzie potem przez troli dalej. Ja widze jak to co w rosyjskich programach potem wypływa w komentarzach na portalach w innych krajach. Nie orzumiem tego bagatelizowania rosyjskich mediów. To przeciez iwel9krotnosc mocy polskich. Tą teleiwzje PL po angielsku oglada kilkadziesiat osoób na jutubie. RT ma milionową ogladalnośc w wielu krajach.
  • Odpowiedz
Ja piszę o konkretnej sytuacji, a ty teraz mieszać w to jego całą działalność xD

@Volki:

Nie do obrony są takie wypowiedzi, co one mają na celu ? Dyplomacja jest grą wymagającą wyczucia i dokładności, cytowana wypowiedź powinna była się zakończyć przed powoływaniem tego nieszczęsnego wyjątku, gadanie o tym, że my Polacy jesteśmy "dzielniejsi, odważniejsi" niż Rosjanie to niestety wypowiedź godna politowania jeśli pada ona z ust prezydenta państwa. Taka wypowiedź absolutnie nic pozytywnego nie może przynieść po co więc w ogóle się odzywać
  • Odpowiedz
No przegladajac zagraniczne portale jakoś nie zauważyłem aby Komorowski był tak postrzegany.

@szurszur: A co mieli napisać, przyjechał do nas prezydent robiący wiochę? Nie pisze się o takich rzeczach w zagranicznych mediach. Komorowski przede wszystkim nie wiedział co to dyplomatyczny savoir-vivre, jego wpadki były widoczne i żenujące. W dodatkuy sprawiał wrażenie otępiałego, brakowało mu energii.

Wpadek ''wewnetrznych'' Duda też ma sporo gdy mówi z głowy

Miał, ale nie aż tak
d.....n - > No przegladajac zagraniczne portale jakoś nie zauważyłem aby Komorowski b...
  • Odpowiedz
Chodzi o opinię Dudy, że Rosjanie nie są tak mężni jak Polacy.

@szurszur: może dlatego, że on to powiedział odwrotnie, czyli wywyższył Polaków a nie umniejszył rosjan, no i w Poslce takie twierdzenie nie jest traktowane jako wpadka
  • Odpowiedz
@szurszur: Ja wiem jaka siła tkwi w prorosyjskich mediach silących się na opiniotwórczą awangardę, inny punkt widzenia, oczywiście prorosyjski.

Ale Ty piszesz o wzburzeniu milionów ludzi (chyba że chodzi Ci o ruski mir, to masz rację)... ja tego nie widzę. Bolą ich zakupy najbardziej i mają boleć. Pisze się że f-35 to b--ń niedefensywna (w rzeczywistości wielozadaniowa) a przecież powinniśmy być zdolni do kontrataku albo ataku wyprzedzającego.

Jako człowiek który
  • Odpowiedz
Ale Ty piszesz o wzburzeniu milionów ludzi (chyba że chodzi Ci o ruski mur, to masz rację)... ja tego nie widzę. Bolą ich zakupy najbardziej i mają boleć. Pisze się że f-35 to b--ń niedefensywna (w rzeczywistości wielozadaniowa) a przecież powinniśmy być zdolni do kontrataku albo ataku wyprzedzającego.

@januszniepije: No, ale przeciez ja własnie to pisałem. Oni sobie wyjeli tę wypowiedź Dudy, aby przykryć wszystko co powiedział. Niepotrzebnie to im
  • Odpowiedz
@szurszur: Pozytywny przekaz potrafią przedstawić jako ugięcie się przed POTĘŻNĄ Rosją.
Duda wspomniał też że zależy mu na przyjaznych relacjach i wyjaśnił jakie muszą być spełnione warunki. Dla mnie jasny i klarowny przekaz. Ruski mir kończy się na granicy z Białorusią... póki co.

Co do burtelierów. Izraelscy politycy jakoś nie mają przeszkód mówić to co nie powinni. Nie żebym stawiał ich za wzór, ale jakoś nie ma z tym problemu.
  • Odpowiedz
@szurszur Jeden wart drugiego. Komorowski zachowywał się jak lekko podpity wujek na urodzinach ciotki, a Duda chyba czuje jakiś moralny obowiązek pokrzykiwania jak na zebraniu kółek partyjnych Sakiewicza.
  • Odpowiedz
Co do burtelierów. Izraelscy politycy jakoś nie mają przeszkód mówić to co nie powinni. Nie żebym stawiał ich za wzór, ale jakoś nie ma z tym problemu.

@januszniepije: Nie ma? Przecież jest. Krytyka niedopuszczalnej wypowiedzi ichniejszego ministra o wysysaniu antysemityzmu była w Polsce szeroka. I nawiasem mwóiac ona dla nas była korzystna bo czytałem komentarze za granicą i ludzie ją krytkowali mimo iż jeszcze dzień wczesniej to nam sie bardziej
  • Odpowiedz