Wpis z mikrobloga

Eksperyment z przeniesieniem 3 Uli z pasieki do lasu w kompletną dzicz dość udany, miodu z tych 3 uli nie ma jakoś dużo ale jestem bardzo zadowolony, pszczoły rasy Krainka Celle przyniosły ok 45L miodu. Smak jest niesamowity czuć mocno owoce ponieważ jest w okolicy bardzo dużo drzew owocowych i leśnych łąk. Pszczoły mam od 6 lat ale tak dobrego miodu nie miałem. Teraz czas na główną pasieke, czekam aż przekwitnie akacja i wirowanie z pozostalych 15 uli. Wśród plusujących wylosuje (08.06.19 o godz. 20 ) osobę która będzie mogła skosztować tego leśnego cudu #pszczelarstwo #rozdajo
Pobierz piotr-antyn - Eksperyment z przeniesieniem 3 Uli z pasieki do lasu w kompletną dzicz ...
źródło: comment_IasnHkKtLsWjTlBLq4010KAuFKXFEUV0.jpg
  • 88
@leglion: no tak mi się wydaje że to minimum, najlepiej zacząć tak od 3 bo łatwiej błędy korygować, można ramki podmieniać itp.
@ameneos: nie mam mleczka, pyłku też nie pobieram
@Ernando: Niestety Waroza niszczy pszczoły dzikie, nie mają leków i prędzej czy później padają, gdyby dały rady przeżyć same na wolności to w lasach było by pełno dzikich pszczół miodnych, niestety nie ma.
@lordwiseguy_prime: w sezonie to tak
@cebulandia: ale to nie jest tak że postawisz syrop cukrowy i one będą go pobierały, jak jest pożytek to pszczoła tego nie ruszy, jesienią pobierają bo nie mają wyjścia czują że zbliża się zima a nie mają zapasów. Z tego co słyszałem to w Chinach czy Ukrainie po prostu mieszają syrop cukrowy z miodem. W UE raczej jak sprzedajesz większe ilości to miód przechodzi rygorystyczne badania, ale wiadomo różnie to bywa.