Wpis z mikrobloga

Mam w poniedziałek rozmowę kwalifikacyjną na staż w dziale IT. Jedyny język jakiego wymagają to SQL na poziomie juniora. Znacie jakieś pytania/zadania których mogę się spodziewać?
Ta rozmowa będzie w stylu assessment center. Czy to oznacza, że będę musiał w grupie kilku osób rozwiązywać jakieś zadania z SQL czy grupowo będą jedynie sprawdzać jak radzę sobie z pracą w grupie itp?
#praca #programowanie #sql #pytanie #rozmowakwalifikacyjna
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wurmloch: będą oceniali jak się zachowujesz w grupie, jak się dogadujesz, czy przejmujesz inicjatywę. Pewnie będzie jakieś zadanie zespołowe i być może podchwytliwe (np. wykonać projekt w krótkim czasie i jest punktacja, ale za każdą minute zwłoki traci się masę punktów więc najbardziej opłaca się oddać wersję MVP, ale w wyznaczonym czasie którego jest zawsze za mało) - oczywiście ktoś w drużynie musi to zauważyć i przekonać innych, że może
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: Mam nadzieję, że takie zadania grupowe wyjdą mi na plus bo nigdy nie miałem z tym problemu a dodatkowo słyszałem kilka razy od prowadzących, że mam dobre umiejętności PRowe xD Ale i tak mam dużego stresa xD No i powiem Ci, że na 20 staży na jakie ostatnio zaaplikowałem to ten był jedyny w którym pisali, że będzie assessment center - moim zdaniem to dziwne że pakują taki nakład
  • Odpowiedz
@Wurmloch: to wszystko procentuje, nawet jeśli nie w tej firmie to w przyszłości będziesz wiedział czego się spodziewać i pójdzie lepiej, a to korzyść dla wszystkich rekrutować ogarniętych ludzi którzy potrafią wyciągać jakiekolwiek wnioski i chociażby przygotować się do takiego assesmentu albo wiedzieć czego się spodziewać.

W sumie równie dobrze, to mogli już zdecydować że Cie biorą, a ten assesment to już część praktyk :)
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: @szymciak: Jestem już po ( ͡° ͜ʖ ͡°) Były nas 3 osoby, które ubiegały się o to stanowisko. Oceniały nas 4 osoby: babka z HRu a reszta z działu IT. Na początku mieliśmy się przedstawić (studia, zainteresowania), ale oceniający nas też się przedstawiali żeby "rozluźnić" atmosferę. Potem mieliśmy w trójkę do zrobienia takie HRowe zadanie: był jakiś lunapark, który miał różne problemy związane
  • Odpowiedz