Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie można poczytać o pompach ciepła. Chodzi mi o jakieś artykuły czy fora, które nie są sponsorowane przez firmy zajmujące się tym tematem. Ewentualnie czy ktoś mógłby podzielić się swoimi uwagami, jeśli taką pompe ciepła posiada?
Kombinuję czy jest sens pchać się w to rozwiązanie dla nowo stawianego domu ~130m2 z poddaszem użytkowym. Próbowałem trochę poczytać ile może to kosztować i jakie będą koszta użytkowania ale puki co niewiele z tego wynika.

Ewentualnie ktoś mógłby polecić jakąś rzetelna firmę, która podjęłaby się wyceny?

Pompy powietrzne bardzo głośne są (bo czytałem opinie że trochę mogą przeszkadzać)?

#budownictwo #ogrzewanie #pompyciepla #budujzwykopem
  • 16
@wujo17: Nie jest sens. Pompa ciepła grubtowa kosztuje 45k. Piec jakieś 5k. Do pieca leci gaz, ile zapłącisz za ogrzewanie możesz sobie przeczytać w projekcie. Pompa używa x kWh, jeśli nie masz włąsnego prądu to na dom o takiej powierzchni się to nie zwróci. Dla domu powyżej 200m użytkowych to bym się już zastanawiał.
@wujo17: Mogę powiedzieć tylko na swoim przykładzie. 100m2 bez poddasza, wszędzie podlogowka temp w domu 23 stopnie. Pompa pobrała 518 kWh czyli jakieś 350pln po aktualnych cenach. Był to miesiąc styczeń - temperatury koło -10 stopni.

Buduje taki sam dom jak wyżej opisany. Dokładnie taki sam. Bylem, widziałem na własne oczy. Tak właśnie będę robił u siebie.
@wujo17: Ja mam powietrze-woda 5kw na dom ~150m2 wszystko wyszło ok 15kpln i teraz rozliczam dotację. Wg mnie opłaca się jeśli zdecydujesz się na etapie projektowania domu bo możesz uniknąc kilku niepotrzebnych kosztów związanych z budową komina i/lub przyłączem gazowym. Lepiej też zalożyc z góry 100% podłogówki zeby pompa działała na niższych temperaturach
Mam bardzo dobrze ocieplony dom wiec moze to nie być dla ciebie żadnym porównaniem ale 90zl za luty samo ogrzewanie