Wpis z mikrobloga

#windows7 #windows

Jest jakiś sprawdzony i potwierdzony sposób na zainstalowanie Windowsa 7 przez UEFI? Próbowałem kilkanaście razy i za każdym razem zawieszał mi się instalator albo działy się inne dziwne rzeczy.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mikra25: Żeby postawić 7 jako EFI, i tak musisz mieć włączony CSM w BIOS-ie, inaczej się wysypie podczas startu instalatora. Paczkę z katalogiem /efi/boot już posiadasz?
  • Odpowiedz
@mikra25: Czasem te bałwany dodawały opcję do włączenia CSM w kolejnych wersjach BIOS-u. Czasem nie (ale i wtedy da się ją dodać, tylko wymaga to zabawy - pytanie ile masz cierpliwości i możliwości, jeśli trzeba się będzie uciekać do flashowania hackowanego BIOS-u albo zabawy programatorem).
  • Odpowiedz
@mikra25: Gdybyś chciał namiar na speca od tego (udziela się masowo na bios-mods), daj znać. Zlecałem mu już łamanie i choć parędziesiąt cbl to kosztuje, to koleś jest wart tych pieniędzy bez mrugnięcia okiem.
  • Odpowiedz
@mikra25: Zależy od laptopa. Jeśli to BIOS z sygnaturą, to operację można przeprowadzić wyłącznie na surowym zrzucie z kości i tak też trzeba BIOS tam z powrotem wpakować. Jeśli masz "zwyklejszy", to może dać się obejść bez specjalistycznych narzędzi. Daj model lapa, to zobaczymy.
  • Odpowiedz