Jeżeli to ma tak wyglądać, to jest to całkowity powrót Polski na Wschód. Partia która tworzy autorytarny ustrój oligarchiczny (Budapeszt w Warszawie), uzależniona od wielkiego mocarstwa, tworząca własnych oligarchów. Do tego w sojuszu z Kościołem, co też jest bardziej właściwe dla Wschodu niż dla Zachodu. Likwidacja niezależności prokuratury i sądownictwa, praktyczna likwidacja Sądu Konstytucyjnego.
Do tego cały ten ustrój ma się utrzymywać na poparciu ciemnej masy, której Pan da 500+ , 300+, emerytury i bóg wie jeszcze co. Tak jak Pani z PiSu opowiadała na zakończenie debaty.
Nawet mamy własną wersję putinowskiej partii Żyrinowskiego w postaci #konfederacja która pobuczy, rzuci antysemickimi hasłami, a rządzący pokaże na nich, jako tych, przed którymi partia rządząca "nas" ochroni. Tak #konfederacja nie myślcie, że jesteście anty-systemowi. Jesteście bardzo ważną częścią powstającego systemu. Ten motyw już ćwiczył Selin komentując wynik wyborów.
Pytanie co zrobi władza kiedy nie będzie mogła przekupywać mas kiełbasą.
Wynik wyborów: dobry dla Europy (eurosceptycy dostali w pupsko prawie wszędzie poza Polską) i zły dla Polski. Niestety nie ma jeszcze wyników z Włoch, a osobiście liczę tam na kolejną dobrą niespodziankę.
No i przy okazji okazało się, że lewicy w stylu #antykapitalizm w Polsce nie ma. I być może socjaliści muszą iść na daleko idące kompromisy jeżeli chcą cokolwiek znaczyć i mieć jakikolwiek wpływ.
@Assailant: Le Pen stracila. Niewiele ale stracila.
@Wilczek03: Typie nie rozumiesz ze kazdy kto ma mózg za wczasu stąd wyjedzie. Wyje bo kocham Polskę, moj interes jest gdzie indziej. Nie nazywam sie Schetyna.
@Wilczek03: Negowanie ich patologicznych zapędów i naśmiewanie się z refleksji człowieka o mózgu mającym więcej mocy obliczeniowej niż pisowskie elity to oznaka jakiegoś ciężkiego dzieciństwa i zwyczajnego syndromu sztokholmskiego, a tfu.
@warmianskimnich: Nie rozumiesz. Dla mnie zwycięstwo PiSu też nie jest po drodze. Po prostu śmieje się, że inna beznadziejna partia (a raczej koalicja) poniosła klęskę. Jeden wróg wygrał, ale za to drugi się skompromitował.
@Kjedne: Będzie dotkliwy kryzys, jak w Wenezueli i wtedy będzie twardy reset. Oby nie było wojny domowej* bo będąc w UE i NATO, a między Niemcami i Rosją to wydaje mi się to średnim pomysłem.
Co do gwiazdki - przy tak dużej mobilizacji ludzi na wybory, które zazwyczaj mieli w dupie oraz przy tak dużej polaryzacji na wschód-zachód ten scenariusz wydaje mi się trochę mniej fantastyczny niż wydawał mi się np.
@Wilczek03: Nie wiem czy to kompromitacja jakiegoś ugrupowania. To kompromitacja polskiego społeczeństwa, szczególnie tego ubogiego intelektualnie, ale oni w tym swoim katolicko narodowym sosie czują się rewelacyjnie.
@ChceszPorscheToSieNauczVatWyludzac: Ale ty pisałeś o przyczynach zewnętrznych, w postaci "psucia się globalizacja", a to nie "globalizacja się zepsuła" tylko Polska się zepsuła.
Do tego cały ten ustrój ma się utrzymywać na poparciu ciemnej masy, której Pan da 500+ , 300+, emerytury i bóg wie jeszcze co. Tak jak Pani z PiSu opowiadała na zakończenie debaty.
Nawet mamy własną wersję putinowskiej partii Żyrinowskiego w postaci #konfederacja która pobuczy, rzuci antysemickimi hasłami, a rządzący pokaże na nich, jako tych, przed którymi partia rządząca "nas" ochroni. Tak #konfederacja nie myślcie, że jesteście anty-systemowi. Jesteście bardzo ważną częścią powstającego systemu. Ten motyw już ćwiczył Selin komentując wynik wyborów.
Pytanie co zrobi władza kiedy nie będzie mogła przekupywać mas kiełbasą.
Wynik wyborów: dobry dla Europy (eurosceptycy dostali w pupsko prawie wszędzie poza Polską) i zły dla Polski. Niestety nie ma jeszcze wyników z Włoch, a osobiście liczę tam na kolejną dobrą niespodziankę.
No i przy okazji okazało się, że lewicy w stylu #antykapitalizm w Polsce nie ma. I być może socjaliści muszą iść na daleko idące kompromisy jeżeli chcą cokolwiek znaczyć i mieć jakikolwiek wpływ.
#neuropa #4konserwy #wybory #gorzkiezale #postkomunistycznepanstwomafijne
@Kjedne: Wzmocni działalność pro-totalitarną, na wzór rosyjski - i zacznie kombinować z prawem wyborczym, tutaj złudzeń raczej żadnych nie mam.
@Kjedne: Nie we Francji (╯︵╰,)
@Assailant: ale Macron wciąż jest w najliczniejszej frakcji.
@Wilczek03: Typie nie rozumiesz ze kazdy kto ma mózg za wczasu stąd wyjedzie. Wyje bo kocham Polskę, moj interes jest gdzie indziej. Nie nazywam sie Schetyna.
Co do gwiazdki - przy tak dużej mobilizacji ludzi na wybory, które zazwyczaj mieli w dupie oraz przy tak dużej polaryzacji na wschód-zachód ten scenariusz wydaje mi się trochę mniej fantastyczny niż wydawał mi się np.
@Kjedne: Wyzdrowiał!
A w sprawie pewnych wzgórz też poszedłeś po rozum do głowy( ͡° ͜ʖ ͡°)?
To akurat cieszy najbardziej, bo zapowiadana przez prawactwo POTĘŻNA KONTRREWOLUCJA poszła się #!$%@?ć xD
Komentarz usunięty przez moderatora