Wpis z mikrobloga

Jeżeli to ma tak wyglądać, to jest to całkowity powrót Polski na Wschód. Partia która tworzy autorytarny ustrój oligarchiczny (Budapeszt w Warszawie), uzależniona od wielkiego mocarstwa, tworząca własnych oligarchów. Do tego w sojuszu z Kościołem, co też jest bardziej właściwe dla Wschodu niż dla Zachodu. Likwidacja niezależności prokuratury i sądownictwa, praktyczna likwidacja Sądu Konstytucyjnego.

Do tego cały ten ustrój ma się utrzymywać na poparciu ciemnej masy, której Pan da 500+ , 300+, emerytury i bóg wie jeszcze co. Tak jak Pani z PiSu opowiadała na zakończenie debaty.

Nawet mamy własną wersję putinowskiej partii Żyrinowskiego w postaci #konfederacja która pobuczy, rzuci antysemickimi hasłami, a rządzący pokaże na nich, jako tych, przed którymi partia rządząca "nas" ochroni. Tak #konfederacja nie myślcie, że jesteście anty-systemowi. Jesteście bardzo ważną częścią powstającego systemu. Ten motyw już ćwiczył Selin komentując wynik wyborów.

Pytanie co zrobi władza kiedy nie będzie mogła przekupywać mas kiełbasą.

Wynik wyborów: dobry dla Europy (eurosceptycy dostali w pupsko prawie wszędzie poza Polską) i zły dla Polski. Niestety nie ma jeszcze wyników z Włoch, a osobiście liczę tam na kolejną dobrą niespodziankę.

No i przy okazji okazało się, że lewicy w stylu #antykapitalizm w Polsce nie ma. I być może socjaliści muszą iść na daleko idące kompromisy jeżeli chcą cokolwiek znaczyć i mieć jakikolwiek wpływ.

#neuropa #4konserwy #wybory #gorzkiezale #postkomunistycznepanstwomafijne
  • 34
@Kjedne: Będzie dotkliwy kryzys, jak w Wenezueli i wtedy będzie twardy reset. Oby nie było wojny domowej* bo będąc w UE i NATO, a między Niemcami i Rosją to wydaje mi się to średnim pomysłem.

Co do gwiazdki - przy tak dużej mobilizacji ludzi na wybory, które zazwyczaj mieli w dupie oraz przy tak dużej polaryzacji na wschód-zachód ten scenariusz wydaje mi się trochę mniej fantastyczny niż wydawał mi się np.
@Kjedne

Wynik wyborów: dobry dla Europy (eurosceptycy dostali w pupsko prawie wszędzie poza Polską)

To akurat cieszy najbardziej, bo zapowiadana przez prawactwo POTĘŻNA KONTRREWOLUCJA poszła się #!$%@?ć xD