Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
Wrzucam przepis do tego sernika:
https://www.wykop.pl/wpis/41505077

Zmodyfikowałem ten przepis:
https://wiem-co-jem.pl/sernik-z-truskawkami-na-zimno/

Składniki:
- serek o smaku waniliowym 1kg (wiaderko)
- skyr bezsmakowy 150g (jeden kubek)
- WPC o smaku waniliowym 60g
- dietetyczna galaretka z KFD 1.8l
- jabłko 122g
- brzoskwinia 85g
- borówki 155g
- żelatyna 4 łyżki
- woda 150ml

Przygotowanie:
- Serek, skyr i wpc razem blendujemy na gładka masę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do masy serowej i dalej blendujemy. Jak zrobimy to dobrze to nie będzie później grudek.
- W tortownicy wykładamy spód papierem do pieczenia.
- Masę serowa przelewamy do tortownicy i odkładam do lodówki na godzinę.
- robimy galaretkę bo będzie trochę stygła. W wcześniejszym wpisie podałem że było jej 2 litry. Troszeczkę się pomyliłem. Galaretki było 1.8l ale proszku na 2 litry. Chciałem żeby szybciej stężała.
- przygotowujemy owoce. Ilość i rodzaj owoców zależy od nas. Ja pokroiłem jabłka i brzoskwinie w cienkie piórka. Ułożyłem je po okręgu zaczynając od zewnątrz. Okrąg jabłek, brzoskwiń, jabłek itd. Na koniec rozsypałem borówki.
- zalewamy wszystko galaretką i odstawiamy na noc do stężenia.

Co do poprawy:
- stanowczo za dużo galaretki. Lubię galaretkę ale następnym razem jeden litr wystarczy. Zbyt duża ilość sprawiła że ser oklapł.
- owoce pokrojone za cienko przez co unoszą się na galaretce. Myślę że wsadzenie ich do masy serowej przed stężeniem naprawiło by ten błąd. Nigdzie nie mogłem znaleźć truskawek a mrożonych nie chciałem dawać.

Makro:
Cała tortownica:
2079kcal B:159.28g T:70.79g W:201.98g
Na 100g:
62kcal B:4.7g T:2.1g W:6g

PS. W oryginalnym przepisie jest ksylitol ale sam serek jest wystarczająco słodko więc po co go dosładzać.

#dieta #redukcja #mirkokoksy #mirkokoksy
ArniHell - Wrzucam przepis do tego sernika:
https://www.wykop.pl/wpis/41505077

Zmody...

źródło: comment_Ctj3ezvxBEk9wQaUhwgxtwjPIo8J8zRg.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach