Wpis z mikrobloga

Mirki, czy odwołanie się od decyzji musi być w takiej samej formie?
Tzn. jeśli odmowa jest w formie ustnej, to odwołanie też może takie być, czy jednak musi być na piśmie?
#prawo #prawopracy
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Jade
@Ogar_Ogar
@staryhaliny
Odmowa rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem stron. Zakład to trochę januszex dlatego spadam. I podejrzewam, że po zebraniu z menadżerką prośba wcale nie została przekazana dalej. O to samo obawiam się przy odwołaniu pisemnym, że gdzieś po drodze (przełożony - kadry - szef) nie przekażą tylko odmówią i elo. Sam szef jest w miarę spoko, tylko nie ma pojęcia o wielu rzeczach. Dlatego wolałbym iść
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@WhiteRower: no ale takie prawo jest. Zawarłeś umowę z pracodawcą i są określone m.in. terminy wypowiedzenia, które nie chronią tylko pracownika przez zbyt szybkim wywaleniem na bruk, ale chronią też interes pracodawcy, żeby miał czas znaleźć kogoś na twoje miejsce.

Nie wiem co chcesz ugrać. Porozumienie stron to jak sama nazwa wskazuje dobra wola obu stron - obie strony muszą się zgodzić. Jeśli któraś się nie zgadza, to trzymacie się
  • Odpowiedz
  • 0
@WhiteRower: nie zbulwrsowalem sie. Sorry jesli gdzieś tak zabrzmialem. Nie miałem takiej intencji.

Choć przyznam że zdumiewa mnie takie podejście ludzi, że jak pracodawca chce ich zwolnić, to paaanie należy się okres wypowiedzenia, ekwiwalent za urlop i najlepiej jeszcze odprawa. Ale jak to pracownik chce się zwolnić, to pracodawca natychmiast powinien mu umożliwić zaprzestanie świadczenia pracy, bo oni już od jutra zaczynają w nowym zakładzie pracy. No ludzie tak myślą
  • Odpowiedz
  • 0
@staryhaliny no ale chciałbym, żeby decyzję podjęła osoba, która faktycznie powinna. I mam do tego prawo. Mam jakieś swoje powody, nie muszę Ci się z nich tłumaczyć. Jak faktycznie szef odmówi to trudno. Ale szef, nie ktoś po drodze.
  • Odpowiedz
  • 0
@WhiteRower: zdecydowanie masz do tego prawo. Tym bardziej, że oświadczenie woli w imieniu pracodawcy może złożyć tylko jej reprezentant (zarząd, prokurent, pełnomocnik, ktoś umocowany formalnie), a nie byle pindzia kierowniczka.

Także tak jak pisałem wyżej, idź do prezesa/właściciela na rozmowę. Ale nie jest to żaden tryb oficjalny.

Nie musisz mi się tłumaczyć, ale zadaje pytania, bo jak widzisz usiłuje Ci pomóc, odpowiedzieć na Twoje pytania/prośby. Gdybym nie chciał, to bym
  • Odpowiedz